Detta beror på att tidigare regering och en del riksdagsledamöter har lekt moralpolis och pekat finger mot andra länders regeringar och uttryckt ogenomtänkta påståenden, där en del ledamöter vid upprepade tillfällen blandat ihop svensk politik med Ungerns. Varken Turkiet eller Ungern har ratificerat Sverige. Sannolik orsak är att en del svenska politiker haft ett väldigt högt tonläge mot Ungern och som svar har Ungerns premiärminister Viktor Orbán svarat med att för tillfället inte godkänna Sverige som medlem i Nato.
Inte heller har Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan blivit till freds, med anledning av Sveriges flaggdemonstrationer med PKK-flaggor och av utförda koranbränningar, men kanske mest från en upphängd docka med likhet och föreställning av Erdoğan, så ställer han sig nu på tvären för ett svenskt Natomedlemskap.
Enligt uppgifter kommer Turkiets parlament fatta beslut om Sveriges Natoansökan när parlament återsamlas efter sommaruppehållet, vilket sker i oktober. Sverige, Finland och Turkiet har upprättat en skriftlig sammanfattning med ömsesidiga förpliktelser och rättigheter gentemot varandra, där Sverige respekterar och följer denna skrivelse. Finland är nu officiellt fullvärdig medlem av försvarsalliansen North Atlantic Treaty Organization, (Nato). Men tråkigt nog tvingas Sverige vänta utanför och är för dagen inte godkänd som Natomedlem, detta på grund av att två länder inte har godkänt Sverige som medlem, då ansökan måste godkännas av samtliga alliansmedlemmar för att bli medlem.
Sverige har svårigheter att förklara vår yttrandefrihet, som uppfattas olika i världen. Många länder kan inte förstå att bränna heliga skrifter är en yttrandefrihets-företeelse och detta har orsakat ytterligare problem och ett svenskt medlemskap i Nato kan dröja. Diskussionen om Natomedlemskap har varit en långbänk. Men före riksdagsvalet 2022 svängde Socialdemokraterna, förmodligen av rädsla att det kunde bli en fråga i valrörelsen, vilket de förmodligen ville undvika, samtidigt övergav de även alliansfrihet i säkerhetspolitiken.
Jag menar att det aldrig var av övertygelse som detta beslut genomfördes av Socialdemokraterna – se bara på turerna kring före detta försvarsministern Peter Hultqvist, hur snabbt han svängde från att det var helt otänkbart till att sedan helt plötsligt ändra sig. Det handlar bara om populism och det historiska beslutet att överge den svenska alliansfriheten, som gick att genomföra efter Socialdemokraternas svängning från ett blankt nej till ja.
Det kanske kan ta en lång tid tills vi är medlemmar Nato och Sverige kan kanske då under tiden får en så kallad invitee-status, viket innebär att Sverige deltar i NAC och andra Nato-möten som observatör, men inte status som fullvärdig medlem och då inte uppbära samma säkerhetsgarantier, som ett medlemsland.