Det måste göras mer för att stoppa drogerna

Brottsligheten är uppenbart ett stort problem i vår kommun. Det tränger allt längre ner i åldrarna och det oroar allt fler av kommunens invånare oavsett ålder. Roten till mycket av brottsligheten och våldet finns i droghandeln och all narkotika som florerar i samhället.

Tidiga insatser och förebyggande arbete är grunden för att stoppa narkotikamissbruket, menar Jonathan Sahlström (KD).

Tidiga insatser och förebyggande arbete är grunden för att stoppa narkotikamissbruket, menar Jonathan Sahlström (KD).

Foto: Pressbild

Debatt2022-04-02 11:02
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De som har erfarenhet inom missbruket lyfter fram att det är viktigt med ett tidigt förebyggande arbete. Alltså innan personen tar narkotika. Ett steg att börja med är att vi ska ha en polis som är synlig, även på dagtid och i mindre orterna. Det kommer ge en större trygghetskänsla för befolkningen och avskräcka många unga personer från att ta narkotika. 

Jag har hört mig omkring och det som önskas från många som har, eller haft, en problematik inom missbruk är att de hade haft mer kunskap om narkotikans nackdelar. Till exempel hur lätt det är att fastna i ett missbruk och vad du blir stoppad från att göra.

Skolan och det övriga samhället måste ha ett tätt samarbete där polisen och skolan samverkar. Polisen bör åka ut och prata med barn och ungdomar redan i tidig ålder om vilka straff du kan få om du brukar eller säljer narkotika samt hur ditt liv begränsas.

Något som har lyfts är att det måste finnas saker att göra för ungdomarna på fritiden. Det är suveränt att det finns fritidsgårdar i Hultsfred, Målilla och Virserum. Vi bör dock se över öppettiderna på fritidsgårdarna. Vart ska ungdomarna ta vägen efter att fritidsgården stängt? Ungdomarna är i behov av att hitta på saker även efter den tiden. Det är där ”buset” börjar. Vi bör även skapa fler aktiviteter för ungdomarna som de kan gå till efter skolan.

Hjälpen efter missbruket är minst lika viktig för att inte falla tillbaka. Det måste finnas verksamheter och arbetsgivare som är beredda att hjälpa dessa personer tillbaka in i samhället igen. Den som hamnat i ett missbruk behöver bra vård och behandling. Detta för att få en ny chans i samhället igen. 

Det är enligt vår uppfattning i KD viktigt att samhället är tydligt när det gäller lagstiftningen. Straffen för de som säljer och smugglar narkotika bör skärpas. Polisen måste har mer resurser. Det är de som säljer knark som skapar bekymmer för enskilda personer och nu även för hela samhället.

Vår målsättning ska vara ett narkotikafritt samhälle och den målsättningen måste alltid hållas högt.

Jonathan Sahlström, Virserum

Resurspedagog och KD-kandidat