Det ska svida i skinnet att släppa ut koldioxid

Nej, det är inte synd om dem som drabbas av de stigande priserna på diesel och bensin. Med vilken rätt kör du runt och bidrar till klimatförsämringen? Har du något personligt ansvar för att minska dina utsläpp?

Gör något åt dina resvanor om du tycker att priserna på bensin och diesel är för höga, uppmanar skribenten.

Gör något åt dina resvanor om du tycker att priserna på bensin och diesel är för höga, uppmanar skribenten.

Foto: Berit Roald/TT

Debatt2021-10-19 06:46
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Så kallade ”retoriska frågor” där svaret är givet: ”Ingen” på fråga ett och ”Ja” på fråga två.  

Det borde inte komma som en överraskning att priserna på energi stiger. Vi har alla uppmanats att begränsa vår energianvändning och vår konsumtion alltsedan klimatdebatten startade – och det är längesen. Du har vetat om att du borde göra dig mindre beroende av bilen. Om du nu har struntat i det i alla år och bara kört på som vanligt får du faktiskt betala priset för det nu. Det kan vara dyrt och besvärligt men klimatförändringen kommer att leda till betydligt besvärligare saker.

Skogsbränder, torka och översvämningar är besvärliga. Och för att exemplifiera för att göra det än mer tydligt: Skogsbranden i Västmanland 2014 drabbade cirka 14 000 hektar skog, förstörde 25 byggnader och krävde ett liv; översvämningen i Gävle i somras ledde till skador på hus och bilar för en halv miljard; i Tyskland och Belgien dog ungefär 190 personer i sommarens översvämningar. Och då har jag inte ens nämnt klimatrelaterade katastrofer som drabbat resten av världen.

Det ska svida i skinnet lite att släppa ut koldioxid, det kanske kan få dig att tänka om. Det är svårt att tänka om, många vet inte vad de ska göra, de är beroende av sina fordon. Man kan inte bara flytta närmare sitt jobb hux flux, och folk ska väl kunna bo på landet? (Återigen en retorisk fråga med svaret ”Ja”.) Men man måste ändå vara medveten om att de körvanor man har är skadliga för klimatet och det drabbar andra på den här planeten.

En del ser inget alternativ utan måste fortsätta sitt liv på samma sätt med samma resor med samma fordon. De har inga ekonomiska marginaler för de är ensamstående mammor med barn, arbetslösa, (sjuk-)pensionärer eller har en allmänt dålig ekonomisk ställning. Även lantbrukare och företagare som är beroende av sina fordon kan jag tycka lite synd om men de allra flesta har helt enkelt råd att ändra sina konsumtionsvanor lite för att betala den dyrare bensinen eller dieseln.  

Vi gör semesterresor, köper nya mobiltelefoner, bygger altaner, byter kök, shoppar för nöjes skull, inte för att vi så trängande behöver det där plagget, går på bio och restaurang, spelar golf och padel, dricker vin, öl och sprit och spelar på trav, Lotto och tipset. Vi lever i ett av världens rikaste länder. Så nog har du råd att sprida din koldioxid om du måste. Alternativt kan prishöjningen ge dig en tankeställare: Jag kanske äntligen ska komma till skott och göra någonting åt mina resvanor?