Dra lärdom av pandemin inför framtida hemestrar

Hemester blev ordet på mångas läppar 2020. Detta kommer med största sannolikhet innebära att fler ger sig ut på vägarna i hemregionen för att besöka utflyktsmål och sevärdheter.

Coronapandemin har gjort att fler åker på bilsemester i närtrakterna. Det har också ökat kraven på infrastruktur och parkeringsplatser.

Coronapandemin har gjort att fler åker på bilsemester i närtrakterna. Det har också ökat kraven på infrastruktur och parkeringsplatser.

Foto: Erlend Aas/TT

Debatt2020-07-25 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är ingen som vet hur morgondagens bilar ser ut eller vad de kommer att drivas av. Men de blir allt säkrare, mer miljöanpassade och tystare. Vad man kan vara ganska säker på är att de kommer att behöva gator och parkeringsplatser även i framtiden. Framgångsrika städer och platser som vill dra till sig besökare måste därför vara tillgängliga med bil. 

Här följer några konkreta tips för politiker och planerare på alla nivåer som vill skapa sådana attraktiv och tillgängliga miljöer dit människor både kan jobbpendla och nöjesåka:

  Investera mer i väginfrastruktur i hela landet, både när det gäller att underhålla och att bygga nytt. Mer vägar kommer att behövas, och att bara lägga resurserna på att fler ska åka tåg är ingen framkomlig väg. 

  Goda möjligheter till parkering ska finnas även i städer. Både enskilda nybyggen och stadsplaneringen i stort måste ta hänsyn till att det finns gott om parkering. Att minska antalet parkeringar totalt sätt är att detsamma som att stänga ur alla som behöver bil och det är de allra flesta. 

Bilen behövs alla tider på året, inte minst i semestertider. Pandemin har gjort detta än tydligare. Låt detta bli en lärdom inför framtiden.