Elektromagnetisk strålning nonchaleras

Sveriges strålsäkerhetsmyndighet, SSM, nonchalerar situationen med den ständigt ökande elektromagnetiska strålning som vi utsätts för.

Myndigheterna måste ta situationen med den ständigt ökande elektromagnetiska strålningen på allvar, menar skribenterna.

Myndigheterna måste ta situationen med den ständigt ökande elektromagnetiska strålningen på allvar, menar skribenterna.

Foto: Jessica Gow/TT

Debatt2019-12-28 08:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De skador som föroreningar i den elektromagnetiska miljön orsakar är bland annat spermieskador, skador på DNA-molekyler och på hjärnfunktioner. Det finns belägg för att barn är mer sårbara.

I den omfattande publikationen ”The BioInitiative Report 2012”, där mer än ett par tusen vetenskapliga undersökningar sammanfattas, menar man att strålning från trådlös teknik skapar ohälsa. Man ger också rådet att trådlös teknik bör undvikas i skola och förskola.

Även resultat från USA:s nationella toxikologiprogram, NTP, och undersökningar vid Ramazzini-institutet i Italien, som redovisades förra sommaren, visade på att de radiofrekventa fält som avges från trådlös teknik är skadliga. De bör hädanefter föras till den allvarligaste cancerrisk-klassen – klass ett.

I Bryssel fattade man i våras beslut om att avvakta med att införa den femte generationens mobiltelefonsystem, 5G. Belgien har strängare gränsvärden än resten av EU och enligt dessa tillåts inte ett 5G-system.

Sveriges regeringsform innehåller ett avsnitt som handlar om kroppslig integritet och rörelsefrihet och där kan man läsa följande: "Varje medborgare är gentemot det allmänna skyddad mot påtvingat kroppsligt ingrepp."2 kap 6§, 1974:152.  Regeringen bör således ha ett stort ansvar när de gäller att skydda medborgarnas hälsa mot trådlösa system, med hänsyn till de risker som har beskrivits ovan. 


Ann Danell, Ålem
Anders Dahlström, Timmernabben
Lena Hjelte, Virserum
Ulrika Hävre, Degerhamn
Marita Lindström, Kalmar
Marit Mistriotis, Kalmar
Susanna Råberg, Blomstermåla
Krister Segergren, Vimmerby
Gun Svanholm, Kalmar