En säker strategi – om den följs

Sverige valde en helt annan strategi för att möta hotet från coronapandemin än andra länder, ja Sverige är till och med ensamt om att ha den här strategin.

Så länge inte folket lyssnar på rekommendationerna att hålla avstånd så kommer inte smittan att avta, menar skribenten.

Så länge inte folket lyssnar på rekommendationerna att hålla avstånd så kommer inte smittan att avta, menar skribenten.

Foto: Helena Landstedt/TT

Debatt2021-01-12 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den innebär att i första hand skydda de gamla, med det menas gruppen 70+, men även de som tillhör någon riskgrupp med bakomliggande sjukdomar som bland annat hjärtfel eller diabetes ska skyddas extra eftersom de smittas lättare och blir svårare sjuka och därmed kan avlida. Dessutom har Folkhälsomyndigheten och regeringen givit ut några enkla allmänna råd och rekommendationer om hur de övriga medborgarna bör agera för att undvika att bli smittade. I Sverige har inga direkta förbud införts, förutom ett maxantal om hur många som får träffas samtidigt vid offentliga tillställningar.

En självklar fråga är, har Sverige lyckats med sin strategi? Tyvärr är svaret nej. 

Viruset har nyligen muterat till en ny variant som upptäcktes i England, en långt mera smittsam variant än den tidigare. Det visar sig också att den finns här i Sverige. Men flera av de som smittats här av den nya varianten har inte varit i England eller i kontakt med någon som varit där. Det tyder på att viruset muterar av sig själv oavsett var på jorden det befinner sig. Trots att vaccinering har inletts så kommer det nu nya utbrott och även de som vaccinerat sig verkar fortfarande kunna smitta andra. Många länder tillgriper därför åter en total ”lockdown” av samhället, trots detta blir man inte av med smittan. Kan det vara så att det egentligen är den svenska strategin som är lösningen? 

Det finns bara ett enda sätt att inte bli smittad av coronaviruset, det är att inte komma i nära kontakt med någon annan som bär på smittan. Det är precis vad den svenska strategin går ut på. Att hålla avstånd till andra, att undvika folksamlingar och att hålla en noggrann handhygien. Det hjälper alltså inte att stänga ner samhället totalt under en kort period för att sedan återgå till det normala. 

Ofta hörs argumentet, ”men det är ju helt omöjligt att hålla avstånd”. Självklart kan det vara så, men så länge vi inte gör det så kommer smittan fortsätta att spridas. Det märks tydligt i storstäderna där många trängs i bland annat kollektivtrafiken.

Så det är inte myndigheternas eller regeringens fel att smittspridningen inte avtar utan det beror helt och hållet på att medborgarna inte följer råden och rekommendationerna i den säkra svenska strategin.