Köttindustrin står enligt FN för 14,5 procent av världens växthusgasutsläpp. Det är nödvändigt att minska köttkonsumtionen om vi ska kunna undvika en katastrofal global upphettning. Studien visar att en klimatskatt på livsmedel, på samma nivå som nuvarande koldioxidskatt på fossila bränslen, kan minska de totala utsläppen från matkonsumtionen i Sverige med över fyra procent. Men den allra största nyttan nås om intäkterna från skatten används till att ge jordbrukare en stor del av intäkterna, för att genomföra klimatåtgärder inom jordbruket.
Det finns en enorm potential för att binda kol (växthusgaser) i jordbruksmark. De tre åtgärderna som nämns i studien är att:
• Återställa tidigare utdikade våtmarker.
• Anlägga nya våtmarker.
• Skydda naturbetesmarker.
Genom att genomföra sådana åtgärder i stor skala så kan utsläppen från svensk matkonsumtion minska med över hälften. Potentialen för att minska utsläppen genom att återställa och anlägga våtmarker beräknas motsvara utsläppen från all biltrafik i Sverige.
Klimatalliansen ställer upp i årets riksdagsval och vi kräver en ny strategi för matproduktion, med skarpa mål för klimatpåverkan i linje med Parisavtalet. Det innebär stora satsningar på växtbaserad mat och mål för hållbar konsumtion och produktion av livsmedel. En klimatskatt på kött och mjölkprodukter skulle vara ett rättvist och kraftfullt redskap för att minska utsläppen från matkonsumtion. Skatten i vårt förslag beräknas per kilo utsläpp av växthusgaser, vilket innebär att billigare importerat kött ökar procentuellt betydligt mer i pris än dyrare svenskt kött. Vi vill även att konsumenterna får del av intäkterna från skatten, genom att hälften av dessa används för att sänka momsen på grönsaker, frukt, baljväxter och sädesslag.
Sverige har alla möjligheter att göra en sådan här klimatsatsning för matsektorn, som dessutom har fördelen att den ligger helt i linje med livsmedelsverkets riktlinjer för en bättre folkhälsa. Andra länder följer vad Sverige gör på klimatområdet och tar ofta efter. Det är dags för Sverige att ta på sig ledartröjan i frågan om en klimatsmart matpolitik.