Ett år av glädjeämnen och påfrestningar

Nu närmar vi oss nyårsafton. När ett nytt år står för dörren är det vanligt att man ger löften till sig själv och sin omgivning, men också att man blickar bakåt och summerar året som gått.

Regionråden sammanfattar 2019 och blickar framåt mot nästa år.

Regionråden sammanfattar 2019 och blickar framåt mot nästa år.

Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT

Debatt2019-12-21 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ska vi sammanfatta 2019 ur ett regionalt perspektiv finns det förstås många händelser att minnas. En är att Västerviks sjukhus fyllde 150 år och att sjukhuset nu efter en tids utmaningar återigen kan öppna behandlingsenheten för cancerpatienter i norra länet. 

Under året har vi också haft glädjen att inviga flera nya lokaler i hela länet. Exempel är de nya hälsocentralerna i Emmaboda och i Berga i Kalmar. Vi har vidare öppnat nya lokaler för Folktandvården och Gripens hälsocentral i Oskarshamn och nya familjecentraler i Mönsterås och Torsås. För några veckor sedan invigdes dessutom nya lokaler för psykiatrin i Oskarshamn. 

Annat att uppmärksamma är att vi har startat ett nytt Tillväxtforum med näringslivet, haft dialog om behoven av bättre kommunikationer med länets tolv kommuner och att startat en ny utbildning vid Högalids folkhögskola för medicinska sekreterare. Till glädjeämnena hör också Hälso- och sjukvårdsbarometerns enkät som visade att regionen har högst förtroende och de nöjdaste patienterna i Sverige. Dagens medicins ranking av Oskarshamn som det bästa lilla sjukhuset i landet och Västerviks tredjeplats i kategorin bästa mellanstora sjukhus var förstås också positivt. 

Samtidigt har året också bjudit på det som har inneburit påfrestningar, inte minst för medarbetarna och de verksamheter som har brottats med ekonomiska underskott. Den stundande lågkonjunkturen och demografiska utvecklingen gjorde det nödvändigt för oss att höja skatten. Utan en skattehöjning hade regionen inte kunnat fortsätta att garantera invånarna en sjukvård av hög kvalitet. Regionen hade också hamnat i en situation där fokus hade hamnat på att genomföra nedskärningar, inte på utveckling och förbättringsarbete. 

Inför 2020 kan vi därför lova invånarna att regionens välfärd och samhällsservice kommer att bli bättre inom flera områden. Om ett år vill vi kunna sammanfatta det kommande året så här: sjukvården blev bättre och tryggare genom att sjukhusens förutsättningar att nå en budget i balans stärktes. Den nära vården utvecklades, bland annat genom fast läkarkontakt och höjd kontinuitet i vården. Tillgängligheten till BUP förbättrades genom en satsning på psykiatrin. 

Vi vill avslutningsvis önska alla länsbor ett gott nytt år med uppmaningen: Glöm aldrig att vi är ett samhälle i gemenskap och att vi bygger det tillsammans. Vi har alla ett ansvar för varandra i både medgång och motgång. Ta väl hand om varandra!