Ett kulturhistoriskt minne värt att bevara

Skribenten beklagar att medborgarförslaget om att belysa Norregårds kvarn avslogs av fullmäktige.

Skribenten beklagar att medborgarförslaget om att belysa Norregårds kvarn avslogs av fullmäktige.

Foto: Amy Karlsson/arkiv

Debatt2020-09-29 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Norregårds kvarn i Storebro med anor från 1600-talet räknas som Storebros allra första lilla industri. Denna kvarn var belägen i Hansehult mellan Vimmerby och Mariannelund och skulle egentligen rivas då nya Pelarnevägen skulle byggas. Men Ivar Gustafsson som är ett välkänt namn i våra trakter beslöt sig för att rädda kvarnen och kunde med hjälp av båtverkstadens stora kranbil frakta kvarnen hit till Storebro i slutet av 70-talet.

Det här är en kulturhistorisk sevärdhet som är väl värd att bevara, där den nu står, vid Alsterbäckens mynning vid dammen i Storebro. Intresseföreningen har gjort ett gediget arbete genom att måla och underhålla kvarnen för att bevara den kulturhistoria som Norregårds kvarn för med sig. 

På senaste kommunfullmäktigemötet hade intresseföreningen genom Inge Teodorsson lämnat in ett medborgarförslag att man ville ha fasadbelysning på kvarnen samt en lampa på vattenhjulet för att kvarnen skulle lysa upp och synas när det börjar bli mörkt. Vidare ville man ha belysning på gång- och cykelbanan som går mellan stranden och Pelarnevägen, en sträcka på cirka 200 meter. Det är väldigt mörkt där men gatlyktorna från Vimmerbyvägen ger lite ledljus, dock inte på de sträckor där träden skymmer gatubelysningen. 

Jag har själv gått där ett antal gånger och jag kan bara hålla med, väldigt, väldigt mörkt och en ökad känsla av otrygghet infinner sig hos många. Jag vet dessutom ett flertal personer som hellre går ut på vägrenen under tillfredsställande belysning än nyttjar gång och cykelbanan vilket absolut inte är att rekommendera ur trafiksäkerhetssynpunkt. 

En gång- och cykelbana ska vara till för gångtrafikanter och ha tillfredsställande belysning så när medborgarförslaget kom upp i måndags på kommunfullmäktige begärde vi att medborgarförslaget skulle gå på återremiss för att tjänstemännen skulle kunna räkna på vad kostnaden skulle bli för fasadbelysning samt belysning på gång- och cykelbanan. Men majoriteten i KF röstade för att ärendet skulle avgöras i måndags så vår begäran avslogs, och därmed även medborgarförslaget. Verkligen synd då det var ett mycket bra medborgarförslag som gäller ett kulturhistoriskt minne, värt att bevara samt en ökad trygghet för våra invånare