Ett ökat stöd till föreningslivet

Vi socialdemokrater satsar i denna budget på föreningslivet. Med det nya stödet till föreningslivet riskerar cirka hälften av föreningarna vara förlorare om man inte skjuter till mer resurser.

Debatt2020-11-07 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi socialdemokrater gör just detta i vårt budgetförslag samt ger utrymme för investeringsstöd och utvecklingsstöd. Ett ökat stöd till simhallen i Gullringen finns också med i vår budgetsatsning på föreningslivet. Så med vår budget kommer ingen förening få sänkt stöd och förslaget möjliggör för investeringar och utvecklingsarbete. Ett bra första steg för Vimmerby kommuns föreningsliv.

Under många år har det pågått ett arbete med att ta fram ett nytt stöd till föreningslivet som upplevs som rättvist och transparent. Vid fullmäktige i oktober så beslutade ett enigt kommunfullmäktige om det nya stödet. Nu kommer besluten om hur mycket pengar som ska fördelas. 

Enligt de kalkyler som gjorts kommer cirka hälften av föreningarna att förlora på det nya stödet om man inte tillför mer medel. Dessutom är tanken att man åter ska få investeringsstöd. Ett stöd som varit fryst under ett antal år då det inte funnits ekonomiskt utrymme för detta. 

Vidare så har det beslutats om ett nytt stöd. Utvecklingsstöd som kan sökas för sin förenings utvecklingsarbete. För klara av att genomföra utvecklingsstödet och för att inga föreningar ska få lägre bidrag tillför vi socialdemokrater 900 000 kronor till föreningslivet. 

I detta finns också ett riktat stöd till Gullringens simhall så de kan fortsätta sin drift och med det att våra barn kan få sin lagstadgade simundervisning.

Vi socialdemokrater var under förra mandatperioden en del av majoriteten tillsammans med Moderaterna och vi var då tvungna att skära i stödet till föreningslivet för att klara den kommunala ekonomin. Ett av de svårare besluten som vi tvingades ta. Vi känner nu en lättnad över att kunna göra en satsning på föreningsstödet i vårt budgetalternativ. 

Vi vet att föreningslivet är otroligt viktigt för kommunens utveckling och en viktig del i många kommuninvånares vardag. Ett starkt och stabilt föreningsliv en av förutsättningarna för att nå vårt mål med en ökad inflyttning så vi når målet med 17 000 invånare. Vi politiker måste då ge bra förutsättningar och vi tar med denna budget ett steg i den riktningen.