EU-sammanhållning gynnar vården i Region Kalmar län

Debatt2024-06-05 04:50
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den här veckan är det EU-val. Förtidsröstningen har varit öppen sedan 22 maj och många har redan lagt sin röst. Valdagen är nu på söndag, 9 juni, och om inte du röstar så är det någon annans röst som väger tyngre. Viktiga frågor som stödet till Ukraina, klimatet och möjligheter till samarbete över gränserna står på spel. Var och en av oss har nu chansen att göra något stort för att stärka sammanhållningen för fred, säkerhet och demokrati i Europa. 

Men det är inte bara de stora frågorna som ofta kan vara svåra att greppa som avgörs i EU-valet. I en tidigare insändare skriv vi om hur viktigt EU är för vårt läns utveckling. Sammanlagt mottog vårt län över 830 miljoner kronor förra året. Det blir cirka 3400 kronor per invånare i olika EU-stöd. Områdena som gynnas av EU-gemenskapen är många men ett ytterligare som ligger oss som regionråd särskilt varmt om hjärtat är vården. Bland det mest uppenbara i närtid var samordningen och utbytet av kunskap kring läkemedel och vaccin som vi fick se i samband med pandemin. EU arbetar dessutom i nuläget på att förenkla processerna att dela hälsodata mellan länder, det förenklar för forskningen och driver sjukvården framåt. 

Den fria rörligheten inom EU är också avgörande för vår kompetensförsörjning i länet. Varenda en av våra medarbetare inom vården behöv, och vi vill att de ska bli fler. I Region Kalmar län rekryterar vi cirka 15–20 personer om året. Det handlar om skickliga medarbetare som kommer från ett annat EU-land än Sverige med en sjukvårdsutbildning. Dessutom väljer flertalet svenska studenter att utbilda sig i annat EU-land för att sedan återvända till Sverige. Varje år rekryterar vi flertalet nyexaminerade läkare som studerat i annat EU-land. Den stora fördelen med att rekrytera medarbetare till sjukvården från EU jämfört med tredjeland är att processen för att få svensk legitimation är betydligt kortare. För sjukvårdsutbildade från EU krävs oftast bara tillräckliga kunskaper i svenska för att få svensk legitimation. 

Det kan låta knapert med 15–20 rekryteringar om året men över tid, när de väljer att stanna i vårt län kan man inte förringa dess betydelse. Vården i Region Kalmar län blir starkare tack vare EU-rekryteringen. Region Kalmar län är givetvis inte som organisation ensamt av att tjäna på den fria rörlighet som unionen medför. Många är de företag och organisationer i länet där skickliga EU-medborgare gör viktiga insatser varje dag. Vi behöver stå upp för den fria och demokratiska Europeiska unionen. 

Konflikten i EU-valet står mellan sammanhållning eller splittring. Vi Socialdemokrater vill skapa förutsättningar för framtidstro och hopp i en osäker omvärld. Det kan tyckas att Bryssel är långt bort och i ett val där cirka 400 miljoner personer går till valurnorna är just din röst oerhört liten. Men det är tillsammans som vi blir starka. Vi är alla en del av EU och den europeiska gemenskapen behövs. Våra röster kommer forma EU:s framtid. Nu finns chansen att göra något stort. Den här veckan kan du rösta för sammanhållning före splittring.