EU ska inte ägna sig åt skog, skytte och snus

"Nu krävs en ny riktning för EU där fokus ligger på väsentliga samarbetsfrågor, inte på att reglera vardagen för Sveriges företag och invånare", skriver Marie Nicholson.

"Nu krävs en ny riktning för EU där fokus ligger på väsentliga samarbetsfrågor, inte på att reglera vardagen för Sveriges företag och invånare", skriver Marie Nicholson.

Foto: Arkiv

Debatt2024-05-31 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Europa halkar efter. För 15 år sedan var Europeiska Unionens samlade ekonomi 10 procent större än USA:s ekonomi. Nu är den drygt 20 procent mindre. Nu krävs en ny riktning för EU där fokus ligger på väsentliga samarbetsfrågor, inte på att reglera vardagen för Sveriges företag och invånare.

Ett rikare EU kräver att konkurrenskraften får mer fokus. Under Sveriges ordförandeskap förra året flyttades tillväxtfrågorna fram rejält. Brysselbyråkraterna blir fler och överregleringen drabbar svenska företag. Där rösterna var som starkast för fördelarna med den inre marknaden och fria rörligheten förr, hörs nu en tilltagande kritik mot hur EU hindrar företagande med detaljreglering och onödiga pekpinnar. Vi vill minska EU-regleringen med 30 procent och värdera all ny EU-reglering mot effekter på konkurrenskraften. Vi vill fortsätta minska bidragsinvandringen till hela Europa och stärka gränsmyndigheten Frontex.

Ett säkrare EU sätter gränser för kriminella, inte för polisen. Vår tids systemhotande organiserade brottslighet är internationell. Därför måste brottsbekämpningen ske gemensamt inom EU. Vi vill exempelvis se 10 000 gemensamma specialpoliser som hindrar införseln av vapen och droger. Vi vill hindra gängledarna från att styra skjutningar och knarkuppgörelser i Sverige från spanska kusten. EU ska gemensamt hindra våldsbejakande religiösa extremister och hatpredikanter. 

Ett friare EU slutar lägga sig i den svenska skogen, jakten eller det svenska snuset. EU lägger sig i för mycket. Äganderätten har hotats av den så kallade naturrestaureringslagen som nu är på is tack vare insatser från Moderaterna. Rovdjurspolitiken ska inte beslutas i Bryssel, blyhagel ska inte förbjudas och fågeldirektivet uppdateras så vi kan skjuta mer skarv i Sverige.

Svenskt snus har minskat rökningen väsentligt. Det vita snuset har potential att förbättra hälsan för miljontals rökare runt om i Europa. EU försöker istället förbjuda och hindra snuset. Det diskuteras en skattechock på snus och förbud mot vitt snus. Vi vägrar acceptera det, utan vill tvärtom att det svenska snuset ska få säljas i hela EU.

Förtidsröstningen är igång. Rösta för att EU ska lägga sin kraft på gemensamma, riktiga problem som grov kriminalitet, svag konkurrenskraft och hot om krig. Vi vill ha färre brysselbyråkrater, då behöver en prioritering av väsentligheterna ske på bekostnad av något annat. Rösta därför också för att EU ska sluta detaljreglera vår vardag eller företagens verksamhet, och inte lägga sig i snuset, jakten eller skogen. Rösta på Moderaterna!