Årligen träffas fackförbunden i Region Kalmar län med personalutskottets presidium för att diskutera löneöversynen. Det blir drygt 15 sittningar där alla fack utom ett nu anser lön som den viktigaste faktorn för att Region Kalmar län ska bli en attraktiv arbetsgivare. Såklart finns andra frågor men lönen lyfts som det i särklass viktigaste verktyget. Då endast 14 procent av medarbetarna instämmer till fullo att regionen är en attraktiv arbetsgivare välkomnas varje insats för att förbättras.
I löneöversynsarbetet i fjol framkom att 75 miljoner kronor behövs för att sudda ut de oskäliga löneskillnader som regionen dras med, särskilt mellan kvinnor med högre värderade yrken och män med lägre. Länsunionens (S, C, L) enda insats i budget om 10 miljoner kronor är otillräcklig. Därför kom regeringens besked om generella statliga medel, av vilka majoriteten lägger drygt 20 miljoner kronor på löneinsatser, som en skänk från ovan.
I den nationella välfärdsdebatten som nu pågår har Moderaterna och Kristdemokraterna i riksdagen träffat en överenskommelse med Vänsterpartiet, som stöds av Sverigedemokraterna, för att öka regeringens anslag om 5 miljarder kronor till välfärden, med ytterligare 2,5 miljarder kronor. I Kalmar län har M, KD och V aviserat att av dessa extra medel ska ytterligare 15 miljoner kronor, det vill säga totalt 35 miljoner kronor, gå till lönekartläggningen och arbetet med oskäliga löneskillnader som Länsunionen påbörjat men ingalunda är klara med.
När politiska partier som står långt ifrån varandra ideologiskt kan komma överens sänds en tydlig och viktig signal. Förhoppningen är nu att Länsunionen lägger den politiska prestigen åt sidan och accepterar tillskottet på ytterligare 15 miljoner kronor till välfärdens bärares löner.