Exempelvis leder dagens brister på jämställdhet i det privata näringslivet till att kompetens och resurser inte tas tillvara på bästa sätt.
År 2017 nådde Fastighetsbranschen – som första bransch bland de börsnoterade bolagen – jämställda styrelser. Nästa milstolpe nåddes 2019 då Stiftelsen Allbright, som granskar jämställdheten bland börsbolagens ledningsgrupper och styrelser, korade fastighetsbranschen till den första jämställda branschen när andelen kvinnor i ledningsgrupperna nådde 40 procent. En könsfördelning på 40/60 procent brukar anses som jämställd. Samma år hade samtliga börsnoterade fastighetsbolag minst en kvinna i ledningsgruppen och var fjärde börs-vd i fastighetsbranschen var kvinna. Sedan dess har fastighetsbranschen parkerat sig som ohotad etta i näringslivet, även om utvecklingen under 2023 innebar ett visst tapp.
Hur ska fastighetsbranschen befästa positionen som den mest jämställda branschen? Och framför allt: hur kan vi inspirera övriga näringslivet att bli mer jämställda? Låt oss ge några exempel på insikter och utvecklingsområden som är viktiga för alla branscher som vill skapa jämställdhet.
- Kartlägg representation och bristande jämställdhet internt. Sätt upp tydliga mål och utbilda medarbetarna i diskriminering, normer och fördomar. Alla bär på fördomar och alla är del av lösningen – naturligtvis även männen.
- Skapa insikt och medvetenhet om att jämställdhet ger bättre resultat. Jämställda arbetsplatser och ledningsgrupper är en grundförutsättning för en bra dynamik och ett klokt beslutsfattande.
- Ledningens intresse måste vara långsiktigt. I kristider sätts jämställdhetsarbetet ofta på paus. Därför krävs det uthållighet och att den yttersta företagsledningen ständigt efterfrågar nulägesrapporter och aktiva handlingsplaner.
Fastighetsbranschen är långt ifrån felfri eller färdig. Men våra ambitioner är höga och vi vill fortsätta ta täten för ett jämställt näringsliv där män och kvinnor tar jämbördig plats.