Fel att göra enskild ledamot ansvarig

Vimmerby skulle den 15 juni 2020 pröva styrelsens ansvar för 2019 i fullmäktige. I stället för att pröva styrelsen gick KF direkt på en ledamot.

Det var fel att neka en enskild ledamot ansvarsfrihet, i stället för att lägga ansvaret på hela kommunstyrelsen, menar skribenten och hänvisar till lagen.

Det var fel att neka en enskild ledamot ansvarsfrihet, i stället för att lägga ansvaret på hela kommunstyrelsen, menar skribenten och hänvisar till lagen.

Foto: Jimmy Karlsson

Debatt2020-09-15 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inför fullmäktige skrev jag brev till kommunen. Brevet gick den 12 juni 2020 som insändare i denna tidning. Kommunen har inte svarat. 

Budskapet var kristallklart. Först hela styrelsen. Vid nekad ansvarsfrihet, ansvar för ledamot. Styrelsen är en enhet. Efter sista klubbslaget återgår ledamöter till att vara medborgare. Heltidsarvoderad förtroendevald är avlönad tjänsteman, med titeln kommunalråd. KF:s presidium valde att chansa. Går det så går det!   

Ett djupt splittrat fullmäktige ställde sig den 15 juni bakom presidiets förslag att pröva ledamöterna var för sig. Förslaget var att fälla en ledamot och fria tio andra. Så kan man inte göra. Först när KF nekar styrelsen ansvarsfrihet går ansvaret ner på enskild ledamot.   

KF gick direkt på en ledamot. Gruppen som tagit ställning mot henne hade växt från tio till 23 personer. De jäviga fick inte vara med i KF-beslutet om ansvar. Flera ledamöter avstod från att besluta. Vid beslut som rör myndighetsutövning måste man delta.

Beslutet om ansvar för ensam KS-ledamot är överklagat till Förvaltningsrätten. Den grupp som den 15 juni lämnade sina platser i KF på jäv har yttrat sig till rätten. De är jäviga och friades av KF. Nio KS-ledamöter talar i egen sak. Det är ingen framkomlig väg.

Protokollet från KF den 15 juni 2020 bevisar att kommunen inte prövade ansvaret för hela styrelsen för 2019. Detta faktum kan inte en domstol ändra på. Lagen säger att när KF rättar och undanröjer felbeslutet den 15 juni 2020 ersätter det fortsatt handläggning av målet i domstolen. 

Mycket väsen för lite ull, sa kärringen när hon rakade grisen.