Fiberfiasko i Vimmerby kommun

Redan för flera år sedan slarvade Vimmerby kommun bort möjligheten till fiberanslutning för oss som bor i norra delen av kommunen.

Installationen av fiber för boende i norra delen av Vimmerby kommun, slarvades bort tycker skribenten.

Installationen av fiber för boende i norra delen av Vimmerby kommun, slarvades bort tycker skribenten.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Debatt2020-09-29 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Genom ointresse och byråkratisk långbänk försatt kommunen och Länsstyrelsen möjligheten att se till att företag och boende i norra delen skulle få möjlighet till fiberanslutning. Och som grädde på moset sjabblade man bort 10,7 miljoner som Sevede Fiber fått i bidrag från staten.

2014 bildades Sevede Fiber Ekonomisk Förening av engagerade privatpersoner. Möten hölls, folk ställde upp mangrant. Kartor över framtida kabelnät gjordes upp, markförhållandena undersöktes, Itsam kontaktades och bidrog med experthjälp, miljötillstånd beviljades, upphandling av entreprenad förbereddes, kostnadskalkyler gjordes upp. Anslutningsgraden var tillräckligt hög för att få bidrag.

Efter överenskommelse med kommunen/Itsam togs ansökan om statligt stöd över av kommunen, bakades ihop med ytterligare ett område och lämnades in till Länsstyrelsen och godkändes. 10,7 miljoner fanns tillgängliga på kommunens konto. Nu hade kommunen ansvaret för projektet, men ingenting hände. I Sevede Fibers verksamhetsberättelse för år 2016 står det: ”Ordföranden har sedan ansökan beviljades, försökt få vetskap om vad nästa steg blir. Itsam har inte kunnat ge besked, då kommunen inte engagerat sig i att driva projektet vidare för vårt område.” 

Men så plötsligt 2017 hände något. Ett företag som hette Zitius (dotterbolag till Telia) hade av kommunen utsetts till entreprenör för projektet. Vi kallades till möten och erbjöds att skriva på en beställning av fiberanslutning. Klackarna i taket äntligen skulle det bli av. Och priset var 21 900 kronor. Toppen, tyckte vi.

Men sedan hände ingenting. Och sedan ingenting. Förrän vi i media kunde läsa att Zitius dragit sig ur projektet. Som vanligt noll information från kommunen trots att det numera fanns ett Vimmerby Fibernät AB med tillhörande verkställande direktör. Fast han hade väl viktigare saker att tänka på. 

Men så våren 2020 som en blixt från klar himmel damp ett erbjudande om fiberanslutning ner i brevlådan. Avsändare var Vimmerby Fibernät AB. Priset för anslutning var 30 000. Byggstart hösten 2020. Telia var utsedd till tjänsteleverantör. Klang och jubel – eller? En prisökning med nära 30 procent på bara tre år kändes nog väl saftig tyckte många. Vimmerby Fibernät AB brydde sig inte om att försöka förklara prisökningen eller att sälja in projektet. Återigen kompakt ointresse. Inte underligt att kommunen ligger på plats 230 i Svenskt Näringslivs ranking. 

Och så kom dråpslaget. Vimmerby Fiber och dess ägarbolag VKF beslutade nyligen att anslutningsgraden var för låg. Och istället för att försöka göra någonting åt detta så stoppades projektet och de 10,7 miljonerna som Sevede Fiber kämpat sig till, fick gå tillbaka till staten. Som vanligt ingen information om detta från kommunen. Men tack och lov för vakna journalister på VT som har koll på vad våra folkvalda har för sig.