Vilka partier tänker gynna omsorgspersonalen?

Att slippa ha ont i fötter, ben och rygg borde vara en självklarhet – arbetsskor till omsorgspersonalen är ingen lyx, skriver debattörerna.

Debatt 24 mars 2022 16:03
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Omsorgspersonalen i Vimmerby har länge önskat arbetsskor och det är en av fackförbundet Kommunals mest debatterade frågor just nu. Att arbeta i en kommun vars ekonomi baseras på skattepengar är självklart en utmaning. Pengarna ska räcka till mycket och som alltid så finns det inte tillräckligt. Men det är ingen lyx som omsorgspersonalen önskar sig. Att slippa ha ont i fötter, ben och rygg borde vara en självklarhet.

Skyddsrondsprotokoll visar att det finns hårda golv som skapar arbetsmiljöproblem på flera arbetsplatser i kommunen. Dessa lämnas utan åtgärd. Att gå med dåliga, billiga och ibland till och med trasiga skor på dessa golv gör bara saken ännu värre. Utslitna kroppar, skador och sjukskrivningar till följd. Det borde anses orimligt att det är upp till arbetstagarnas ekonomi om du har bra förutsättningar på arbetet eller inte.

I flera kommuner har det nu under den senaste tiden tagits beslut att köpa in skor till personal inom omsorgen. En del verkar förstå att det kan vara bra med förebyggande åtgärder, god arbetsmiljö och ett mått av uppskattning. Applåder förebygger inte arbetsrelaterade skador. Arbetare inom omsorgen behöver bra arbetsskor.

Att satsa på personalen för att minska sjukskrivningar, främja en god arbetsmiljö och vara en attraktiv arbetsgivare borde väl ligga nära hjärtat för flera partier kan tyckas. Men hur ser det egentligen ut i Vimmerby, finns det några politiker som står upp för omsorgspersonalen? Frågan om arbetsskor kommer snart tas upp i kommunstyrelsen. Att socialnämnden med sina befintliga underskott inte klarar att köpa in arbetsskor med befintlig budget går det kanske att förstå. Men då går frågan vidare, vad tycker kommunstyrelsen och kommunfullmäktige? Är de villiga att skjuta till pengar?

Det börjar bli dags för partierna att ta ställning. Nu är det valår och snart börjar vallöftena tätna. Och det är många anställda inom omsorgen som undrar, vem lyssnar egentligen på dem? Och hur mycket är de egentligen värda?


 
 
 
 
 
 
Läs mer!

Insändare: Politikernas svar till omsorgspersonalen: "Vi är väl medvetna om er situation" • "Har inga enkla lösningar och svar"

Politikernas svar till omsorgspersonalen: "Vi är väl medvetna om er situation" • "Har inga enkla lösningar och svar"
Ämnen du kan följa