Finns röntgensjuksköterskor som vill jobba i Vimmerby

Avveckla inte röntgen i Vimmerby – röntgensjuksköterskor finns, menar Gudrun Brunegård (KD), ledamot i regionfullmäktige.

"Som förtroendevald ska man inte vara inne i rena verksamhetsfrågor. Men den aviserade pausen för röntgen i Vimmerby riskerar att bli en permanent stängning. Då påverkas strukturen för sjukvården i regionen och då handlar det om politiska beslut", skriver Gudrun Brunegård (KD) som ställer en rad frågor till majoriteten hur de övervakat kompetensförsörjningen.

"Som förtroendevald ska man inte vara inne i rena verksamhetsfrågor. Men den aviserade pausen för röntgen i Vimmerby riskerar att bli en permanent stängning. Då påverkas strukturen för sjukvården i regionen och då handlar det om politiska beslut", skriver Gudrun Brunegård (KD) som ställer en rad frågor till majoriteten hur de övervakat kompetensförsörjningen.

Foto: Vimmerby Tidning, arkiv/montage

Debatt2022-11-10 06:06
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Röntgenmottagningen i Vimmerby är viktig för att kunna ge god och nära vård till befolkningen i Vimmerby och Hultsfreds kommuner. Kortare avstånd. Snabbare diagnos och besked om behandling. Kortare frånvaro från jobbet för den som ska undersökas och eventuell medföljande. Mindre miljöbelastning. Lägre kostnader. Genom god service och tillgänglighet i Vimmerby minskar trycket på klinikerna vid sjukhusen. Man har till och med kunnat ta emot patienter som annars skulle fått vänta avsevärt längre på sin undersökning vid något av länets tre sjukhus.

Som förtroendevald ska man inte vara inne i rena verksamhetsfrågor. Men den aviserade pausen för röntgen i Vimmerby riskerar att bli en permanent stängning. Då påverkas strukturen för sjukvården i regionen och då handlar det om politiska beslut. Trots alla beklagande ord från företrädare för S-, C- och V-majoriteten är det därför min skyldighet att ställa en rad kontrollfrågor om hur de övervakat kompetensförsörjningen. 

Genom mina kontakter i vården vet jag att det finns röntgensjuksköterskor som är villiga att bemanna röntgenmottagningen i Vimmerby, exempelvis någon nyligen pensionerad röntgensjuksköterska eller någon som skulle vara beredd att kombinera nuvarande jobb i annan verksamhet inom regionen med några dagar i veckan på röntgen. 

Tyvärr har röntgenkliniken i Västervik stora bemanningsproblem. Endast sju av femton röntgensjukskötersketjänster är tillsatta. Det kan säkert i ett sådant perspektiv vara lockande att bara fokusera på Västervik. Men då bortser man från att det de facto finns personal med rätt kompetens som bara vill jobba i Vimmerby, inte i Västervik. Om krav ställs på personal att från årsskiftet åka till Västervik går man på så sätt miste om behöriga medarbetare bosatta i närområdet, som skulle vara villiga att arbeta i Vimmerby, men inte vill åka till Västervik. 

Jag blir bedrövad över att så lite tycks ha hänt med regionens personalpolitik sedan mina år som regionråd, fram tills för snart fyra år sedan. Det kan inte ha varit någon överraskning att personal närmar sig pensionsåldern. Inte heller att just röntgensjuksköterskor är ett av de största bristområdena.

Har regionen försäkrat sig om utbildningsplatser för nya röntgensjuksköterskor, kanske genom uppdragsutbildningar? Har man sökt upp röntgensjuksköterskor som av någon anledning har slutat och arbetar i andra verksamheter för att söka lösningar att locka tillbaka dem eller kanske dela sin tid för att inte en verksamhet ska läggas ned? Har man kontaktat deras nuvarande arbetsgivare för att höra om man kan samverka? Vore inte det bättre, för att hålla igång Vimmerby-mottagningen, om det går att hitta smarta lösningar med personal som av någon anledning inte vill jobba i Västervik? 

Har man analyserat varför det råder så stor brist på röntgensjuksköterskor i Västervik? Har man genomfört det som jag och Kristdemokraterna i regionen har drivit i många år, att ha avslutningssamtal med medarbetare som slutar, för att få en bild av vad som skulle behövas för att personen skulle stanna kvar?

Röntgen i Vimmerby
Röntgen i Vimmerby