Fira om du omfattas av tjänstepension

Debatt2018-09-27 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tillhör du de lyckligt lottade som jobbar på en arbetsplats där det finns kollektivavtal? Grattis! Då kan du vara säker på att du har en arbetsgivare som tar ansvar för att du ska få en hyggligt drägligt ekonomisk tid som pensionär den dagen du slutar jobba. I kollektivavtalet regleras nämligen hur mycket din arbetsgivare betalar in varje månad till din tjänstepension.

I dag, torsdag den 27 september, är det tjänstepensionens dag. Dagen är kanske inte lika känd som mors dag eller kanelbullens dag, men minst lika värd att uppmärksammas. Pensionsprognoser visar att den allmänna pensionen (den som kommer från staten) kommer att bli allt lägre i framtiden. Detta beror till stor del på att vi lever allt längre och pengarna ska därmed räcka till fler personer under längre tid. Det betyder att din tjänstepension kommer att spela en allt viktigare roll för din framtid som pensionär.

Du som jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal kan själv välja bland ett antal fonder och försäkringar hur du vill att dina pengar ska förvaltas.

Du som inte omfattas av ett kollektivavtal bör i stället förhandla med din chef om din tjänstepension. Se till att:

• arbetsgivaren betalar in till din tjänstepension

• att summan varje månad ligger minst i nivå med kollektivavtalen

• att höga fondavgifter inte äter upp ditt pensionskapital.

Eller be din arbetsgivare teckna kollektivavtal. Eftersom så många pensionssparare omfattas av kollektivavtal kan också fondförvaltarnas avgifter förhandlas ned till en mycket låg nivå.

För dig med kollektivavtal betalar arbetsgivaren in en förutbestämd del av din lön till din tjänstepension varje månad. Inom Unionen har vi i så gott som samtliga kollektivavtal dessutom förhandlat fram extra avsättning till tjänstepensionen i form av flexpensionspremie. Det betyder att din arbetsgivare betalar in extra till din tjänstepension varje månad. Detta för att kompensera den minskande allmänna pensionen och för att du själv ska få möjlighet att välja vilket avslut du vill ha på ditt arbetsliv.

Var du jobbar, hur mycket du tjänar och vilka val du gör idag påverkar din framtid som pensionär.

Fira tjänstepensionens dag och ge din framtida pension den uppmärksamhet och omtanke den förtjänar.