Det är inte enbart i den norra delen av Östersjön som det kustnära fisket är hotat. Även i vår del (mellersta Östersjön) är läget katastrofalt. Det är snart inte möjligt för yrkesfiskare att fortsätta. Det storskaliga rovfisket är den stora boven. Även en dålig vattenkvalitet försvårar reproduktionen. Detta leder också till att fångsterna för fritidsfiskare utraderas.
Detta påverkar hela Östersjön negativt. Närfångad matfisk försvinner. En viktig del för turismen, som är en våra viktigaste näringar, kommer att sakna en viktig ingrediens, levande hav. För Östersjöns miljö, som har så stora problem med vattenkvalitén, är detta verkligen ”en lök på laxen”.
Redan på 1970- och 80-talet utsattes Kalmarsund för detta storskaliga fiske när trålare utifrån inte enbart tog upp sill utan brandskattade såväl gädda som abborre. Även flundran fick sig en törn.
Det storskaliga fisket med externa trålare måste få ett slut. De laster som dessa trålare lastar av i våra hamnar och körs utomlands i tankbilar, för att bli fiskmjöl till Norska fjordlaxar, är förfärligt också ur miljösynpunkt.
Jag har konsulterat fiskhandlare Toiwo Woksepp. Han delar den här beskrivningen och beklagar att han har svårt att få tag i lokalt fångad fisk. Den svenska regeringen måste kräva ett stopp för detta hos EU:s fiskeministrar.