"Flyg ger mer konsekvenser än corona"

När personer i ledande ställning kritiseras för sina flygresor handlar det bara om smittrisken, inte klimatkrisen, menar debattören.

Rapporteringen i media bidrar till bilden av att klimatkrisen är mindre allvarlig än coronakrisen, anser debattören.

Rapporteringen i media bidrar till bilden av att klimatkrisen är mindre allvarlig än coronakrisen, anser debattören.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2021-01-27 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Kronobergarna har börjat planera för charterresor till utlandet igen.” Så formulerade sig en reporter på P4 Kronoberg, häromdagen. I riksmedia kritiseras en generaldirektör för att inte kunnat hålla sig från två flygvändor till Kanarieöarna inom loppet av två månader. Kritiken handlar enbart om smittrisken – inget om 3 ton koldioxidutsläpp. 

Dessa nyheter bidrar till bilden av att klimatkrisen är mindre allvarlig än coronakrisen och till bilden av att kronobergarna snart går man ur huse för klimatbelastande nöjen. Men många har insett allvaret. Inlandsisar smälter, barrskog brinner, regnskog torkar ut och permafrost tinar. Detta förstärker den globala uppvärmningen oroväckande. Effekterna ingår inte i beräkningen att en halvering av utsläppen till 2030 räcker för att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader. Den halvering som världens länder enats om i Parisavtalet.

Uppskattningsvis hälften av svenskarna flyger inte. Faktum är att 2019, före coronakrisen, men av hänsyn till klimatkrisen, minskade flyg till och från Sverige med över 700 000 resor.

Personer i ledande ställning utsätts för frestelser på grund av höga löner. I stället för att gå före och visa ledarskap och ta klimatansvar faller de för frestelsen att nöjesflyga. Nu är det upp till var och en av oss att visa ledarskap och vara en del av lösningen istället för en del av problemet.

För som Greta Thunberg säger: ”Genom att sluta flyga minskar du inte bara ditt eget koldioxidavtryck utan skickar också en signal till andra människor omkring dig att klimatkrisen är verklig".