Flytta finalen i Eurovision!

Netta Barzilai vann förra årets final i Eurovision och därmed hålls årets final i Israel. Något som väckt protester hos många.

Netta Barzilai vann förra årets final i Eurovision och därmed hålls årets final i Israel. Något som väckt protester hos många.

Foto: Armando Franca

Debatt2019-04-02 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Årets final i Schlagerfestivalen, Eurovision Song Contest, i maj är tänkt att hållas i Tel Aviv, Israel. I ett land som ockuperar grannlandet Palestina, fördriver människor, förstör deras hem och jordar och bygger bostäder för egna invånare på ockuperad mark. Ett land som med rasistiska lagar förtrycker 20 procent av sina medborgare. Ett land vars armé det senaste året dödat över 290 palestinier, varav minst 55 barn, och skadat över 26 000 människor som protesterat mot ockupationen.

Själva platsen för finalen, ”Eurovision village”, ligger symboliskt nog där det tidigare låg en palestinsk by, Al-Shaykh Muwannis – en by som 1948 förstördes av Israel.

Eurovision är ett tillfälle för Israel att försöka framstå som ett fredligt, mångkulturellt och hbtq-vänligt land där alla trivs tillsammans. Det är en förljugen och osann bild av ett brutal förtryck.

Ställ inte upp på den propagandan! Följ maningen från en rad palestinska och internationella artister att påverka så att finalen flyttas till något annat land! Kräv av SVT som ansvarar för det svenska bidraget att man inte skickar något om finalen inte flyttas. Skriv på de listor och använd de vykort som cirkulerar.

Ockupation och förtryck hör inte hemma i Eurovision!

Läs mer om