Spridningen av coronaviruset har stÀllt oss inför utmaningar vi sÀllan tidigare upplevt i det svenska samhÀllet. Det pÄverkar alla och det Àr allas ansvar att stoppa spridningen av viruset. Vi behöver samtidigt slÄ vakt om den tillit som prÀglar vÄrt demokratiska samhÀlle.
Den psykiska ohÀlsan kommer med stor sannolikhet att öka till följd av coronakrisen. DÀrför behöver samhÀllet prioritera och planera för viktiga kommande insatser redan idag. Folkbildningen och hela den ideella sektorn Àr viktiga aktörer för att skapa ett skyddsnÀt som fÄngar upp mÀnniskor, sÄvÀl idag som nÀr krisen Àr över.
Tillit till andra mÀnniskor eller till det demokratiska systemet kommer inte av sig sjÀlvt. Tillit upprÀtthÄlls av möten mellan mÀnniskor, genom att mÀnniskor trÀffas pÄ föreningsmöten, deltar i studiecirklar och delar kulturella upplevelser. Som en effekt av coronapandemin har allt detta försvunnit pÄ nÄgra veckor.
Inom den ideella sektorn och inte minst inom Studieförbundet Vuxenskolan vet vi ocksÄ att mÀnniskor behöver mötas för att fÄ utlopp för sina intressen, men ocksÄ för att dela glÀdje och sorg. VÄr verksamhet kan vara extra viktig för till exempel Àldre som annars lever i ofrivillig ensamhet eller för personer med intellektuell funktionsnedsÀttning. Det Àr grupper som nu Àr speciellt utsatta som en effekt av risken för smittspridning av covid-19.
Precis som vid andra samhÀllskriser, som vi till exempel gjorde under flyktingvÄgen 2015, kan den ideella sektorn och folkbildningen snabbt stÀlla om och börja jobba genom vÄra tusentals frivilliga ledare, och skapa möjligheter för samtal, bildning och samverkan.
Som ett av Sveriges största studieförbund har vi inom Studieförbundet Vuxenskolan ett stort ansvar. Vi stÀller inte in, vi stÀller om och vi stÀller upp. Just nu flyttar vi, liksom mÄnga kulturutövare, vÄr verksamhet till digitala kanaler. Vi ger ocksÄ stöd till föreningar sÄ att deras medlemmar kan fortsÀtta att trÀffas digitalt.
Nu sjösÀtts mÄnga stora krispaket och extraordinÀra insatser för att klara krisen. För att lÄngsiktigt sÀkra folkhÀlsan och demokratin Àr det viktigt att nu och i flera Är framöver stÀrka anslagen till folkbildningen. Inte minst gÀller det pÄ kommunal och regional nivÄ dÀr betydelsen av att erbjuda invÄnarna fler inkluderande sammanhang och fler mötesplatser Àr som störst. Bara sÄ kan vi stÀrka den psykiska hÀlsan och trygga tilliten mellan mÀnniskor och till samhÀllet.
Kommunerna, regionerna och staten mÄste nu stÀlla upp för oss, sÄ att folkbildningen hÄllbart och uthÄlligt kan stÀlla upp för samhÀllet och förverkliga allas drömmar om ett liv efter corona.