För någon vecka sedan damp det ner information om Simrishamns byggplaner och en intervju med deras stadsarkitekt Anna Eliasson. Simrishamns kommun vill locka till sig fler invånare och ska bygga 600 nya bostäder under en fyraårstid. Idag har kommunen 19 000 invånare.
"Vi vill utveckla kommunen genom att bygga mer, men det måste ske med respekt för historien och för det som redan finns", säger Anna Eliasson och fortsätter: "Bygger man nära en äldre bykärna, en kyrkomiljö så måste man förhålla sig till det på ett bra sätt. Det vi gör ska vara en kontrast till det urbana, på så sätt ökar vi Simrishamns attraktivitet ännu mer."
Strax utanför Kiviks stadskärna ska det byggas 33 nya bostäder, ritade av arkitektbyrån Stadsstudio. Husen är i samma skala som Kiviks gamla bykärna och både tak och väggar är konstruerade helt i trä och det ska finnas massor av trädgårds- och gaturum.
"Kivikshusen", säger stadsarkitekten, "visar att man kan tänka nytt och ändå förhålla sig på ett harmoniska sätt till det gamla med samma skala, detaljrikedom och omsorg som hos de gamla husen."
Simrishamn ska också bygga en helt ny stadsdel med 120 lägenheter och flera blir sex våningar höga med en fantastisk utsikt.
Avslutningsvis säger Anna Eliasson att ”vi ska utvecklas genom att satsa på kvalitet, hållbarhet och ambitiösa projekt med hög arkitektonisk gestaltning. På det sättet skapar vi framtidens kulturhistoria.”
I Vimmerby ryser man åt blotta tanken att anlita en arkitekt. För dyrt. Att bygga i trä i Sveriges trähusbälte? För dyrt. I stället har man för kvarteret Uven, bredvid kyrkan, beslutat om en standardbyggnation, framtagen för alla kommuner, oberoende av sin byggnadshistoria. "Det blev billigast så", säger Vimarhems ledning.
Uvens planerade byggnadsprojekt var skapad för att få tio miljoner i bidrag. När riksdagen röstade för en ny budget i december försvann bidraget. Det kan vara positivt. Det finns till exempel ingen större efterfrågan på ettor – men för att få bidrag planerade man ändå in tre stycken. Även hyresnivån skulle hållas nere. Nu har Vimarhem möjlighet att ta sig ur bidragsberoendet och bygga mer fritt. Dessvärre gör de förmodligen tvärtom, skär i kostnaderna och gör ett dåligt bygge sämre.
Det har gått lite trögt att sälja bostadsrätterna i kvarteret Kiosken, nedanför Coop. Förmodligen för att hela bygget är feltänkt från början. Men i vår ska spaden sättas i jorden. 37 äldreanpassade lägenheter i ena huskroppen och 17 bostadsrätter i det andra. De sistnämnda är i sig är acceptabla, men placeringen i en sänka med utsikt över gamla Åhlénshusets garageinfart, Sibyllagrillen eller baksidan på Sparbankshuset är inte det man längtar efter när man ska ta en kopp kaffe på balkongen.
Principiellt har Bevara Vimmerby inga som helst aversioner mot höghus. Det är placeringen som är avgörande. Att bygga ett högt hus med en vidunderlig utsikt så ”en ser ända till Mariannelund” är en god idé. Men att placera det i en sänka, där gestaltningsprogrammet ”Vackra Vimmerby” sa att det skulle byggas tvåvåningshus för att koppla samman området med centrum, är en dålig idé.
I Eksjö kommun har man sedan 2018 en träbyggnadsstrategi. "Gamla stan är ett tydligt bevis på hållbarheten med att bygga i trä. Här i Eksjö har skogsbruk och träförädling stor betydelse. Genom att stimulera marknaden så att mer trä används hjälper vi även den branschen", säger Eksjös stadsarkitekt Lucia Bolero i en intervju.
Funderar Vimmerby kommun i dessa banor när man planerar omkring 170 nya bostäder?
I långtidsprognosen har Vimmerby 1 000 färre invånare år 2040. Under de tre första kvartalen 2021 tappade kommunen nästan hundra invånare. Och de flyttar inte ifrån kommunen för de höga boendekostnaderna. Ett vackrare Vimmerby, med genomtänkt bebyggelse kan få fler att stanna och fler att flytta hit.
Vi närmar oss ett val. Nu är det dags att efterlysa vad våra partier vill med Vimmerby, och om de har en bärkraftig idé hur Vimmerby ska gestalta sig när nya bostäder byggs.
Ett studiebesök för våra politiker och Vimarhems ledning till Simrishamn och Eksjö borde ge inspiration till framtidens Vimmerby.