För fÄ i Vimmerby har en högskoleutbildning

"I nĂ„gra kommuner Ă€r andelen högskoleutbildade över hĂ€lften av dem i Ă„ldern 25–65 Ă„r. I till exempel Vimmerby kommun handlar det om 16 procent. Det Ă€r en alldeles för lĂ„g siffra", tycker Göran Arrius, ordförande för Saco, och Titus Fridell, ordförande för Saco StudentrĂ„d.

"I nĂ„gra kommuner Ă€r andelen högskoleutbildade över hĂ€lften av dem i Ă„ldern 25–65 Ă„r. I till exempel Vimmerby kommun handlar det om 16 procent. Det Ă€r en alldeles för lĂ„g siffra", tycker Göran Arrius, ordförande för Saco, och Titus Fridell, ordförande för Saco StudentrĂ„d.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2024-07-01 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Mitt i högsommaren fÄr tiotusentals ungdomar beskedet som kan avgöra deras framtid. FrÄgorna som de fÄr svar pÄ Àr: Vilken utbildning har jag kommit in pÄ, behöver jag flytta pÄ mig och i sÄ fall vart ska jag ta vÀgen? Det hÀr Àr förstÄs högaktuella utmaningar för individen men ocksÄ för hemkommunerna och för Sverige som kunskapsnation.

Andelen av kommuninvĂ„narna med en högskoleutbildning Ă€r minst sagt blandad. I nĂ„gra kommuner Ă€r andelen högskoleutbildade över hĂ€lften av dem i Ă„ldern 25–65 Ă„r. I till exempel Vimmerby kommun handlar det om 16 procent. Det Ă€r en alldeles för lĂ„g siffra som mĂ„ste öka om kommunen ska kunna ligga i framkant och dra till sig företagsinvesteringar och trygga arbetskraftsbehovet inom offentlig sektor. 

För en fortsatt stark kompetensförsörjning Ă€r det viktigt med lĂ„ngsiktig politik. Det Ă€r en oroande utveckling att politikerna tar allt fler initiativ för att styra utbildningsutbudet. Ett tydligt exempel Ă€r den debattartikel som utbildningsminister Mats Persson skrev i vĂ„ras, dĂ€r han kritiserade en pĂ„stĂ„dd inflation av fristĂ„ende kurser av hobbykaraktĂ€r. För det första stĂ€mmer det inte - utbudet har snarare minskat. Och för det andra Ă€r det inte fristĂ„ende kurser som Ă€r problemet. Mats Persson blandar ihop Ă€pplen och pĂ€ron och försöker lösa fel problem. Men hĂ€r Ă€r det viktigt att konstatera att det finns ingen quickfix. 

Samtidigt sĂ€tter Mats Persson fingret pĂ„ ett viktigt problem. Det Ă€r bekymmersamt att utbildningar som inte hĂ„ller mĂ„ttet akademiseras, och högskoleutbildningen expanderas pĂ„ bekostnad av kvaliteten. Men det högskolan i sig behöver Ă€r kontinuitet. Inget blir bĂ€ttre av att frĂ„gan kastas fram och tillbaka mellan olika politiska styren och hafsiga utspel med osaklig grund. 

Ett annat hot mot Sverige som kunskapsnation Ă€r bristen pĂ„ bostĂ€der. Förutom att sju av tio studenter enligt en rapport frĂ„n Sveriges förenade studentkĂ„rer hamnar i en kommun dĂ€r det tar lĂ€ngre tid Ă€n en termin att hitta boende sĂ„ Ă€r det i stort sett samma kommuner som inte kan erbjuda bostad till dem som hittat ett jobb i kommunen. Det Ă€r allvarligt. HĂ€r krĂ€vs politiska krafttag pĂ„ alla nivĂ„er. Byggandet mĂ„ste stimuleras genom investeringar. 
För ett kunskapssamhÀlle i framkant krÀvs resurser och lÄngsiktighet. SÀtt fart pÄ byggandet och sluta upp med kortsiktig klÄfingrighet. DÄ kan framtidens studenter se fram mot en studietid som ger dem en god grund för en akademisk karriÀr och som kan vara till nytta för alla delar av landet.