"För MP är det viktigt att stärka landsbygden"

För Miljöpartiet är det viktigt att stärka landsbygdens villkor, inte minst är satsningar på miljö och klimat väl investerade pengar som stärker landsbygden.

"Vi har haft en svår tid och nu måste vi skjuta till pengar för att hela Sverige ska kunna klara sig genom krisen."

"Vi har haft en svår tid och nu måste vi skjuta till pengar för att hela Sverige ska kunna klara sig genom krisen."

Foto: Hasse Holmberg / TT

Debatt2021-04-14 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förra veckan kom nyheten att regeringen vill hjälpa företag och medborgare som bor som vi, på landsbygden. Vi har haft en svår tid och nu måste vi skjuta till pengar för att hela Sverige ska kunna klara sig genom krisen.

Vi vill göra nya satsningar på den digitala tillgänglighet som krävs för att kunna driva eget företag på landsbygden, men det är också en demokratisk fråga för alla i länet och landet som valt glesbygd. Även vi ska kunna mötas, jobba och kommunicera med myndigheter hemifrån.

Vi kommer också att fokusera på klimatsmart mat och att ekonomin inte ska hindra den bonde som vill minska utsläppen från gården och de näringar hen driver. Även de som satsar på turism på landsbygden finns med i vår ändringsbudget.

För Miljöpartiet är det viktigt att stärka landsbygdens villkor. Det finns behov av ytterligare åtgärder på landsbygden med anledning av den ekonomiska kris som orsakats av pandemin. I vårändringsbudgeten för 2021 föreslår regeringen därför att det svenska landsbygdsprogrammet stärks med ytterligare 417 miljoner kronor. 

Hur medlen i förstärkningen av budgeten för det svenska landsbygdsprogrammet ska fördelas på olika åtgärder kommer att preciseras i en programändring som lämnas till EU-kommissionen innan sommaren. För oss är det tydligt att återhämtningspolitiken måste bidra till att minska klimatutsläppen inom jordbruket. 

Satsningar på landsbygden är alltid viktiga prioriteringar för Miljöpartiet i förhandlingar. Det här är vad Miljöpartiets politik står för: satsningar på landsbygden som kommer vara en del av den gröna återhämtningen och ha tydligt klimatfokus.