Psoriasisförbundet: "Symtomen tas inte på allvar"

"Psoriasisförbundet Kalmar Länsavdelning är bekymrade över de samtal vi får från medlemmar och ickemedlemmar. Sjuka människor upplever stora svårigheter med att bli tagna på allvar gällande sina symtom", skriver Berit Bernelycke.

"Psoriasisförbundet Kalmar Länsavdelning är bekymrade över de samtal vi får från medlemmar och ickemedlemmar. Sjuka människor upplever stora svårigheter med att bli tagna på allvar gällande sina symtom", skriver Berit Bernelycke.

Foto: Maria Hedenlund

Debatt2024-11-02 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sedan 2019 har Sverige nationella riktlinjer för vård vid sjukdomen psoriasis. Det finns även behandlingsrekommendationer för patienter med psoriasis och/eller psoriasisartrit. Allt detta går enkelt att hitta på nätet.

Biologiska läkemedel har revolutionerat livskvalitén för många psoriasispatienter, men tyvärr inte i samma utsträckning för dem som drabbats av psoriasisartrit. Jämfört med bara för 10 år sedan, finns idag många olika läkemedel att behandla patientgruppen med, och om en medicin inte fungerar, finns oftast många fler att fortsätta behandlingsplanen med. För den som är sjuk, gäller dock att ha fått komma vidare från vårdcentralen, till specialistmottagning.

På vårdcentralerna har man av naturliga skäl inte alltid den erfarenhet och kompetens som behövs, för såväl korrekt bedömning av psoriasis och psoriasisartrit, som kunskap om varierade och nytillkomna behandlingsmetoder.

 

En viktig faktor att ta hänsyn till när det handlar om vår patientgrupp, är att det är en stor samsjuklighet i gruppen. Man har ofta flera kroniska sjukdomar, inte enbart psoriasis och psoriasisartrit, som i sig är allvarliga sjukdomar. Vi i Psoriasisförbundet Kalmar Länsavdelning är tacksamma för de vårdcentraler i länet, som har lyckats att anställa läkare för fast tjänstgöring. Hyrläkarsystemet slår mycket hårt mot redan svaga och uttröttade patientgrupper, som behöver kontinuitet i vården.

Psoriasisförbundet Kalmar Länsavdelning är bekymrade över de samtal vi får från medlemmar och ickemedlemmar. Sjuka människor upplever stora svårigheter med att bli tagna på allvar gällande sina symtom, och att de inte blir utredda av specialister.
De med obehandlad och/eller odiagnosticerad sjukdom berättar om åratals (ibland decenniers) försök, att få bli bedömd hos reumatolog och hudläkare, samt behandlad med specialmedicin.

De som kontaktar oss, berättar att primärvården inte remitterar till specialisterna, utan hänvisar till krämer på apoteket och vanliga smärtstillande. Om patienten försöker göra en egenremiss, kommer den i retur med avslag och man blir åter hänvisad till vårdcentralen. Många som talar med oss vittnar om ett moment 22-tillstånd, och har gett upp hoppet om att få hjälp.

 

Att få smärtande och rörelsehindrade leder samt kliande, röd hud, bedömda och utredda av dem med rätt kompetens - reumatolog och hudläkare - är avgörande för rätt diagnosticering, vård och behandling.

Det finns riktlinjer och behandlingsrekommendationer som ska/bör följas. Vi i Psoriasisförbundet Kalmar Länsavdelning ställer oss frågande till varför inte dessa följs av samtliga vårdcentraler i Kalmar län. Vi undrar också varför inte egenremisser till reumatologer och hudläkare fungerar, trots att vårdsökande uppger i egenremisserna, att upprepade kontakter med vårdcentralerna inte leder till utredning eller diagnosticering.

Vi skulle önska återkoppling från ansvariga i vården i Kalmar län, och gärna här i tidningen, så att alla våra medlemmar och de ickemedlemmar som också kontaktar oss, får ta del av den.