Fordonsregistret underlättar bilstölder

Rapporterna om fordonsstölder duggar tätt.

Sveriges öppna fordonsregister gör det lättare för stöldligor att få information om bilar som de kan stjäla. Nu vill skribenten göra registret mer rättssäkert.

Sveriges öppna fordonsregister gör det lättare för stöldligor att få information om bilar som de kan stjäla. Nu vill skribenten göra registret mer rättssäkert.

Foto: Pawel Flato/TT

Debatt2020-01-14 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inte sällan specialiserar sig ligorna på bilar med delar som är attraktiva att sälja. Man söker aktivt upp ägarna, bryter sig in och stjäl nycklar eller fraktar bort fordonen på mindre lastbilar. När de sedan försvunnit ut ur landet är det svårt för svenska myndigheter att göra något. 

Sverige har blivit något av ett smörgåsbord för biltjuvar. Det är enkelt att få tillgång till myndigheters uppgifter om ägarna. Med några knapptryck kan man se vilka fordon en person äger. 

Detta är ett system som är tämligen unikt för Sverige. I de flesta andra europeiska länder är det endast myndighetspersoner som har tillgång till sådana uppgifter. Det kan inte få fortsätta på det här sättet och Sverige måste tänka om. 

Mot bakgrund av detta ställde KAK frågan till svenska folket om man anser att fordonsregistret ska vara öppet för alla eller endast för myndigheter som har giltiga skäl att hantera uppgifterna?

Nästan tre av fem svenskar (58 procent) anser att fordonsregistret ska vara mer slutet. I alla politiska riksdagspartier är det en majoritet av sympatisörerna som vill ”stänga” fordonsregistret. 

Det öppna fordonsregistret är naturligtvis inte det enda som gör Sverige attraktivt för biltjuvar. Men en sådan enkel sak som att göra fordonsregistret mer rättssäkert borde inte kosta några större summor. KAK uppmanar därför riksdag och regering att se över nuvarande lagstiftning. Sverige ska inte fortsätta att vara ett smörgåsbord för biltjuvar.