Permanenta bedömningsbilen i Hultsfred

Nu måste regionen agera för att behålla bedömningsbilen i Hultsfred, menar debattörerna.

Daniel Loftby, ambulanssjuksköterska i Hultsfred, visar upp ambulansstationens bedömningsbil, "first responder" för Malin Sjölander (M), Jimmy Loord (KD) och Anders Andersson (KD). En satsning som trion tycker fungerat så bra att den bör permanentas.

Daniel Loftby, ambulanssjuksköterska i Hultsfred, visar upp ambulansstationens bedömningsbil, "first responder" för Malin Sjölander (M), Jimmy Loord (KD) och Anders Andersson (KD). En satsning som trion tycker fungerat så bra att den bör permanentas.

Foto: Jimmy Larsson

Debatt2022-03-28 11:48
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För en tid sedan besökte representanter för M och KD ambulansstationen i Hultsfred, en verksamhet som har fått ett ökat antal larm under de senaste åren. Samtidigt ser man att färre än hälften av patienterna behöver transport till akuten. Då finns det en risk att akutambulanserna nyttjas på fel sätt.

Sedan oktober 2021 finns en så kallad bedömningsbil på plats i Hultsfred. Bilen används inte för patienttransporter, utan för att snabbt vara på plats för bedömning och provtagning. Den kan också vara en extra snabb resurs vid en olycka och påbörja vårdinsatser. Bilen är bemannad med en erfaren ambulanssjuksköterska, som utöver att ge vård kan göra blod- och urinanalyser på plats. Något som akutambulansen vare sig har tid eller resurser att göra. 

Under sex månaders verksamhet har bedömningsbilen haft ungefär 250 larm. Antingen utförs en vårdinsats i hemmet, eller så kan akutsjuksköterskan ge instruktioner och råd om egenvård. Man tar också vid behov kontakt med hemtjänst eller hälsocentral för ytterligare insatser.

De stora fördelarna med verksamheten är att akutambulanserna nyttjas mer till akuta insatser som genererar en transport till sjukhus. Det gör ambulansverksamheten mer effektiv. Trots fler larm så har man kunnat sänka genomsnittstiden för utryckningar i området. Samtidigt kan patienterna få en snabb vård i hemmet.

Bedömningsbilen sparar tid, pengar, bilresor och ett stort lidande – särskilt för de äldre patienterna. Vi anser därför att erfarenheterna av denna verksamhet är så goda att den bedömningsbil som nu finns på prov under ett år i Hultsfred borde permanentas.

Om regionstyrelsen inte skyndsamt fattar ett beslut om detta så riskerar bedömningsbilen att försvinna i oktober i år. Patienterna riskerar åter långa resor till sjukhusen, resor som hade gått att undvika. Vi har lagt förslag om att permanenta verksamheten med bedömningsbil på regionstyrelsens bord.

Ett ja till vårt förslag skulle innebära en mer effektiv ambulansverksamhet – och ökad trygghet för invånarna i Hultsfred med omnejd. Men varför stanna där? Vi vill att Region Kalmar län ska se över på vilka fler platser ambulanssjukvården kan förstärkas med bedömningsbilar. Det som har fungerat så bra i Hultsfred borde och måste komma fler länsinvånare till del.