Förvånande att inte hålla Bastugatan i gott skick

Det hade varit bättre om Hultsfreds Bostäder krävt ersättning för slitage redan när Migrationsverket hyrde lägenheter, menar Lena Hjelte, som i debattartikeln menar att bostadsbolaget nu tar slitaget som skäl för att riva en unik boendemiljö.

"Det förvånade mig att en hyresvärd, i detta fall Hultsfreds Bostäder, inte såg till att hålla fastigheten i ett bra skick", skriver Lena Hjelte som menar att slitaget i lägenheterna på Bastugatan nu tas som skäl för rivning.

"Det förvånade mig att en hyresvärd, i detta fall Hultsfreds Bostäder, inte såg till att hålla fastigheten i ett bra skick", skriver Lena Hjelte som menar att slitaget i lägenheterna på Bastugatan nu tas som skäl för rivning.

Foto: Vimmerby Tidning, arkiv

Debatt2021-10-02 11:40
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är synd om Hultsfreds kommun, går det att läsa i en ledarartikel i Barometern-OT den 29 september. Migrationsverket betalar bara 5 miljoner kronor av de 54 miljoner kommunen har fakturerat verket för det ökade slitage, som de asylsökande åstadkom på de lägenheter de bebodde, bland annat på Bastugatan i Virserum.

Justitieminister Morgan Johansson (S) ställer i Hem och hyra frågan vad bolagen gjort med de hyresintäkter de fått från Migrationsverket. Det undrade även jag i en insändare i Vimmerby Tidning den 19 maj 2021

I fem år arbetade jag som timanställd inom hemtjänsten i Hultsfreds kommun och det gav mig insikter om kommunen, samhället, människor och mig själv. Under perioden med stort antal asylsökande i Hultsfreds kommun, då många av dem bodde på Bastugatan i Virserum, var det också många uppdrag för hemtjänsten i de flesta av uppgångarna på Bastugatan. Jag fascinerades av de välplanerade lägenheterna och den fantastiska utemiljön, men förvånades över att avloppen i en del lägenheter inte fungerade bra, med stopp i vasken som följd. Men allra mest förvånades jag över hur smutsigt det var i trappuppgångarna, framför allt i de uppgångar där Migrationsverket hyrde lägenheter. 

Det förvånade mig att en hyresvärd, i detta fall Hultsfreds Bostäder, inte såg till att hålla fastigheten i ett bra skick. Är man rädd om sin fastighet vinnlägger man sig om att gemensamma ytor hålls i ett bra skick och man kommunicerar med sina hyresgäster för att försöka få dem att förstå vad som förväntas av dem som hyresgäster. Hyresgästerna å sin sida har rätt att förvänta sig att den hyra de betalar är satt så att underhållet kan skötas. Detta verkade inte vara fallet, varför jag kontaktade kommunalrådet Lars Rosander (C) och berättade om mina iakttagelser. Lars Rosander skulle kontakta Hultsfreds Bostäder, sa han, men vad som sedan hände vet jag ej.

”Det är lätt att vara efterklok” står det i ledarartikeln och så är det givetvis, men hade Hultsfreds Bostäder agerat som en ansvarstagande hyresvärd under den tiden Migrationsverket hyrde lägenheter på Bastugatan, så hade man upptäckt det extrema slitaget under pågående hyresperiod och kunnat vidta åtgärder då, istället för att komma i efterhand och kräva ersättning. Man fick ju misshälligheterna påtalade, för jag kan inte tro att Lars Rosander inte gick vidare med det jag berättade.

Det verkar istället som om Hultsfreds Bostäder medvetet åsidosatte sitt ansvar som hyresvärd, med eller utan kommunstyrelsens goda minne.

Nu tar man slitaget av lägenheterna på Bastugatan i Virserum som skäl för att riva denna unika boendemiljö, den enda i hela Virserum med hiss och med direktkontakt med stora grönytor på både fram- och baksida. Det finns många människor som varken vill eller kan betala höga hyror, utan att för den skull vara i utanförskap. Att använda begreppet ”social dumpning” i samband med beslutet om rivning är diskriminerande och förnedrande och skapar ingen bra bild av Hultsfreds kommun. 

Detta står i stor kontrast till det fina arbete föreningarna i Virserum gör och som visar på ett stort engagemang och stor företagsamhet, så varför utnyttjar kommunledningen inte de resurser som finns på det lokala planet för att gemensamt planera för utvecklingen i till exempel Virserum, en utveckling som skulle kunna fylla de tomma lägenheterna? 

Kreativitet och kompetens finns det gott om ute i bygden och alla lösningar hittar man inte vid ett skrivbord i kommunhuset.