Varför tvinga barn till redan full skola i stan?

Under ett kvällsmöte– inför dialogmötet med kommunledningen– får vi ett sorgebesked. Fyra familjer boende i Rumskulla socken vill ha sina barn i Rumskulla skola och ansökt om skolskjuts dit, men får nej.

Peter Fjällgård (V) är upprörd över att fyra familjer i Rumskulla socken nekats skolskjuts till Rumskulla skola, som har plats för barnen. "Kan någon förstå logiken i att flytta 12 barn till en överfylld skola?"

Peter Fjällgård (V) är upprörd över att fyra familjer i Rumskulla socken nekats skolskjuts till Rumskulla skola, som har plats för barnen. "Kan någon förstå logiken i att flytta 12 barn till en överfylld skola?"

Foto: Jonas Ekströmer/TT & Jimmy Karlsson

Debatt2022-05-03 09:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det handlar om 10–12 barn, som numera tillhör Astrid Lindgrens skolas upptagningsområde, efter att Pelarne skola lades ner av kommunens politiker.

Man har under några månader haft dialog med Vimmerby kommun om Rumskulla skola och skolskjuts dit. Så kom avslaget, med motiveringen "om de får skolskjuts till Rumskulla så måste man få det till alla små skolor"! Man får 14 dagar på sig att bestämma vilken skola man väljer; Rumskulla skola eller A-L skolan, men det är bråttom, för A-L skolan är full och det är svårt med plats så det måste lösas.

Hur är det möjligt att tvinga in ytterligare barn i en full skola? När de vill och kan gå i en skola med plats?

Mera logiskt vore: "Vi har bifallit ansökan om skolskjuts till Rumskulla skola, då vi har så hård belastning på Astrid Lindgrens skola i Vimmerby. Det är positivt för hela kommunen att använda de lokaler vi har. Det är inte alla som måste ha skolskjuts. Det är fullt på A-L och man måste hitta en flexibel lösning."

Varför tycker kommunens majoritetspolitiker att det är rimligt att minska underlaget i Rumskulla med 10-12 barn, för att öka belastningen på en redan full skola i stan? 

Detta gör givetvis att det åter kokar på orten, ännu en gång samma visa. En dialogtur som ska tala utveckling och inte bli en klagomur vore önskvärt – så kommer detta! 

Jag ska citera några rader från inbjudan till de drabbade och oss Rumskullabor: ”För att vi tillsammans ska kunna utveckla Vimmerby kommun måste vi först skapa oss en gemensam bild, både av nuläge och önskat läge. Det är där du kommer in i bilden.”  Man är nyfiken på vad vi tycker, man vill tillsammans med oss identifiera utvecklingsområden som vi gemensamt vill arbeta vidare med….

"Hur kan din ort och hela Vimmerby kommun utvecklas?", undrar man. Tror ansvariga politiker och tjänstemän på fullt allvar att det är utvecklande för Rumskulla, Vimmerby, barnen och hela kommunen att ha överfulla skolor med baracker i stan – istället för att använda de mindre orternas skolor?

I fråga om skolan kan vi ge svar direkt. I nuläget ansökte fyra familjer med 12 barn om skolskjuts för att kunna gå i Rumskulla skola. De vill att skolskjutsen åker dit, istället för till en redan full A-L skola.

Vi ser det som utvecklande för barnen, familjernas livspussel och orten att inte tvingas till en stor, full skola mot sin vilja. Och det är betydligt bättre för A-L skolans elever att slippa trängsel och många flera barn på samma yta.

Vi ska samtala om hållbarhetsperspektiv, det är ingen större skillnad om bussen åker till Rumskulla eller Vimmerby. Men det är en ökad miljöbelastning om fyra bilar går varje dag. Men de tomma orden ekar mellan Rumskullas kullar. "Hela kommunen, utveckling, dialog, samverkan!"

Hur ser man på barnkonventionen och barnens rätt? Som en av de som stod upp för de små skolorna senast måste jag säga att det är genant och pinsamt att åter höra familjers oro och besvikelse.Vänsterpartiet och jag själv drog tungt inför folkomröstningen. Där fanns också partier som nu sitter i majoritet och styr både nämnd och kommun. 

Politik är att göra och vilja, våga peka och styra tjänstemän i besluten. Ska kommunens små orter leva? Kan någon förstå logiken i att flytta 12 barn till en överfylld skola?

Barnen bor så det kan bli några kilometer att åka, det är priset för ett beslut som påverkar tolv barn och fyra familjer akut, men många barn sekundärt. 

Det är valår som tur är. De vackra texterna och frågorna på papper är en sak. Verkligheten en annan, den påverkar oss små människors vardag. Detta är en fin varudeklaration över vad man nu vill med Vimmerby kommun. Centralisera och utarma de mindre orterna, flytta barn till fulla skolor i stan mot sin vilja!

Vänsterpartiet vill göra tvärtom. Vänstern ser bara fördel med att barnen åker till Rumskulla skola. Kanske en liten kostnadsökning i resa, men stor fördel i att jämna ut i belastade lokaler och skolor.

Resultatet av fyra familjers dialog imponerar inte på oss i Rumskullabygden. Frågan är: har det varit dialog med skolan och beslut om skolskjutsen? Har det inte det i beslutet är det en katastrof, har man haft dialog är det än värre!

För motiveringen till att bifalla barnens ansökan borde vara att minska trycket på A-L, då plats saknas – inte att då måste det gå skolskjuts till alla skolor. Klarar man inte motivera det vid fråga?

Ställ dumheterna till rätta för alla barns skull, både i stadens skola och på landet!