Futsal – chans till snabbt vĂ€xande global inneidrott

Nationalsporten fotboll och dess organisationer omfamnar tre olika etablerade idrotter – fotboll, futsal och beachsoccer. Traditionellt har fotbollen dominerat, medan futsal bedöms ha en stor utvecklingspotential för alla grupper – barn, ungdomar och vuxna.

"Vi vill att futsal blir en accepterad idrott pĂ„ samma grunder som andra inomhusidrotter och att halltiderna ska fördelas pĂ„ ett likvĂ€rdigt sĂ€tt", skriver debattörerna som representerar Östergötlands Fotbollförbund.

"Vi vill att futsal blir en accepterad idrott pĂ„ samma grunder som andra inomhusidrotter och att halltiderna ska fördelas pĂ„ ett likvĂ€rdigt sĂ€tt", skriver debattörerna som representerar Östergötlands Fotbollförbund.

Foto: Eraldo Peres

Debatt2021-11-02 21:07
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Den stora skillnaden mot fotbollen Àr att det inte finns föreningar som Àger och disponerar sina anlÀggningar. Vi har dessutom en del unga föreningar som behöver stöd av olika slag, bland annat hur man söker tider i hallar.

HĂ€r Ă€r vi framför allt beroende av att kommuner jĂ€mstĂ€ller futsal med andra inomhusidrotter sĂ„ att vi kan förvalta och ta tillvara det ökande intresse som finns att utöva sporten futsal. Inom futsal nĂ„r vi dessutom Ă€nnu bĂ€ttre upp till mĂ„l om inkludering och mĂ„ngfald Ă€n mĂ„nga andra traditionella inomhusidrotter. Mellan 400 och 500 föreningar bedriver futsal i Sverige och fler kan det bli. 

NÀr landslagsverksamhet och seriematcher nu visas i media vÀxer intresset dag för dag. Nyligen kunde vi se det svenska damlandslaget i tv nÀr man försökte kvala in till EM-slutspelet i futsal. Intresset kommer garanterat att vÀxa framöver. Vi kan skönja en liknande utveckling som innebandyn gick till mötes nÀr den blev accepterad som en attraktiv och etablerad idrott.

Östergötlands Fotbollförbund ser att föreningar har svĂ„rt att fĂ„ halltider och kanske Ă€r det sĂ„ att beslutsfattare betraktar futsal som fotbollstrĂ€ning inomhus? Att det nu vĂ€xer fram allt fler arenor som tillĂ„ter utomhusspel Ă„ret runt kan ha medfört att futsalen, som en konsekvens av detta, fĂ„r stĂ„ tillbaka nĂ€r tider i hallar fördelas. Det vill vi försöka Ă€ndra pĂ„. Vi vill att futsal blir en accepterad idrott pĂ„ samma grunder som andra inomhusidrotter och att halltiderna ska fördelas pĂ„ ett likvĂ€rdigt sĂ€tt. Vi vĂ€djar dĂ€rför till alla kommuner: hjĂ€lp oss att jĂ€mstĂ€lla alla futsalföreningar och föreningar som deltar i futsalens seriespel med alla andra prioriterade inomhusidrotter.

Förhoppningsvis kommer vi inför nĂ€sta sĂ€song att fĂ„ till halltider i alla kommuner sĂ„ att futsalen kan vĂ€xa. ÖFF har den hĂ€r sĂ€songen runt 70 lag i seriespel. Vi vet dock att med möjligheter att fĂ„ trĂ€nings- och matchtider inomhus pĂ„ samma villkor som till exempel handboll, innebandy, basket och volleyboll – sĂ„ kan vi snart ha dubblat den siffran. Personligen tror vi att vi kan tredubbla antalet lag i seriespel pĂ„ nĂ„gra Ă„r. Under förutsĂ€ttning att vi fĂ„r hjĂ€lp att fĂ„ till regelverk/fördelningsprinciper som ger oss tider i hallar. HĂ€r kommer vi vĂ€ldigt gĂ€rna ut till kommuner för trĂ€ffar med ansvariga och tar i sĂ„ fall med oss mer information om futsal och sportens stora potential att vĂ€xa.