Gärna sänkta matpriser – men inte på lantbrukets bekostnad

"I dag är Sverige mer eller mindre självförsörjande inom spannmål, potatis, socker, ägg och morötter, vilket naturligtvis är utmärkt. Däremot ska vi inte nöja oss utan bör istället sätta upp överskottsmål för att stärka vår livsmedelsexport inom dessa områden", skriver C-politikerna.

"I dag är Sverige mer eller mindre självförsörjande inom spannmål, potatis, socker, ägg och morötter, vilket naturligtvis är utmärkt. Däremot ska vi inte nöja oss utan bör istället sätta upp överskottsmål för att stärka vår livsmedelsexport inom dessa områden", skriver C-politikerna.

Foto: Ulrika Vallgårda

Debatt2025-04-16 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De stigande livsmedelspriserna har satt ett välkommet fokus på konkurrensen mellan de stora livsmedelsföretagen. Det finns definitivt utrymme för fler aktörer på marknaden och därmed en möjlighet att pressa priserna butikerna emellan. Däremot är det inte rimligt att låta prispressen slå mot lantbrukarna.

De senaste åren med kris och krig i vår direkta närhet har visat hur viktigt det är att stärka vår inhemska livsmedelsproduktion. Att ha en fungerande lantbruksnäring är rent av den viktigaste delen i vår beredskap, för om vi inte kan producera mat spelar det nämligen ingen roll hur mycket vi rustar det militära försvaret. Därför är det också viktigt att vi nu ger förutsättningar för en stark och robust primärproduktion.

Förväntningarna har av den anledningen varit stora på att regeringens nya livsmedelsstrategi skulle bli ett skarpt vapen i den här kampen, men tyvärr kom förväntningarna på skam när strategin presenterades i förra veckan. Den visade sig mest vara ett luftslott fyllt av vackra ord, men utan konkreta åtgärder och siffersatta mål. Framför allt saknas det tydliga mål för produktionen.

I dag är Sverige mer eller mindre självförsörjande inom spannmål, potatis, socker, ägg och morötter, vilket naturligtvis är utmärkt. Däremot ska vi inte nöja oss utan bör istället sätta upp överskottsmål för att stärka vår livsmedelsexport inom dessa områden. Däremot är vi långt ifrån självförsörjande inom frukt, grönsaker, mejeri, nöt, gris, lamm och fågel. Av den anledningen behöver tydliga mål sättas upp för hur självförsörjningsgraden ska öka och hur vägen dit ska se ut.

Sverige behöver även en tydlig strategi kring hur vi ska klara försörjningen av insatsvaror i händelse av kris eller krig. Idag har vi byggt upp ett starkt beroende av andra länder vad gäller tillgången till drivmedel, konstgödsel, foder och utsäde. Här behövs såväl inhemsk produktion som omfattande lagerhållning. Även tillgången till reservdelar är något som kan bli kritiskt om gränserna stängs.

Sverige behöver alltså stärka sin självförsörjningsgrad och förutsättningen för att lyckas med det är att vi är rädda om det svenska lantbruket. Självklart ska vi kunna köpa mat till rimliga priser, men priserna ska inte pressas på bekostnad av våra lantbrukare. Om vi inte har mat i butikshyllorna spelar det nämligen ingen roll vad den annars skulle ha kostat.

Christina Davidson (C), Nybro, Distriktsordförande

Anders Johansson (C), Mönsterås, Kommunstyrelsens ordförande

Karin Helmersson (C), Nybro, Regionråd

Emmy Ahlstedt (C), Mörbylånga, Regionråd

Fredrik Lindwall (C), Västervik, Gruppledare