Många kvinnor och barn i Sverige vistas varje dag i miljöer som riskerar både deras liv och hälsa. Nämligen deras hem. Enligt en undersökning av Socialstyrelsen 2020 så bodde det året 13 000 kvinnor och barn minst en natt på ett skyddat boende.
Men trots att kommuner enligt socialtjänstlagen är skyldiga att ge kvinnor och barn som utsatts för våld en ny bostad, så ges denna möjlighet endast av var sjätte kommun. Och få beviljas förtur i praktiken.
Dessutom krävs ofta att kvinnan redan ska vara skriven i kommunen för att kunna få förtur, trots att många misshandlade kvinnor behöver byta kommun för att vara trygga på sin väg till förskolan, jobbet eller mataffären.
För den som tagit beslutet att lämna en man för ett nytt fungerande liv för sig och barnen så ska inte frågan om tak över huvudet behöva vara ett hinder.
Tyvärr är det inte ovanligt att förövaren försvårar en separation genom att inte betala gemensamma lån, vägra bodelning eller ta nya lån i kvinnans namn. Därför behöver också kravet på att vara skuldfri för att beviljas hyreslägenhet för den som varit våldsutsatt tas bort. Samma inkomstkrav kan inte heller gälla denna utsatta grupp, som ofta kan ha en svagare ekonomisk sits på grund av ofta långvarigt fysiskt och psykiskt våld där de i högre grad står utan arbete och drabbas av sjukskrivningar.
För de som tagit sig dit börjar en ny kamp för att få en dräglig tillvaro och ett nytt fungerande liv för sig och barnen, som ofta följer med mamman. Men även om man har tak över huvudet på en säker plats så möter den som bryter upp omfattande utmaningar. Det är ofta svårt att få en ny bostad på kort tid, tillgång till sjukvård på samma villkor som andra, arbete eller ekonomiskt stöd vid sjukskrivning, trygg skolgång samt fritidsverksamhet för barnen och risken att röjas av myndigheter är ständigt närvarande.
Utmaningarna för den som vill lämna är fler än bara brist på bostad. Men det är ett viktigt steg för ett bättre liv. Ingen kvinna ska tvingas bo med sin förövare!