Ge plats för idrotten i vardagen igen

NÀr smÄlÀnningarna förhoppningsvis ser ett ljus i tunneln med coronavaccinet mÄste idrotten börja se bortom pandemin och in i framtiden. Krisen har blixtbelyst den betydelse idrotten har.

"FortsÀtt att skjutsa, tvÀtta och hjÀlpa till. Vi inser att det Àr lÀtt att förÀndra sina vanor och att det kan kÀnnas motigt att dra igÄng igen", skriver debattörerna i en uppmaning riktad till förÀldrar.

"FortsÀtt att skjutsa, tvÀtta och hjÀlpa till. Vi inser att det Àr lÀtt att förÀndra sina vanor och att det kan kÀnnas motigt att dra igÄng igen", skriver debattörerna i en uppmaning riktad till förÀldrar.

Foto: Christine Olsson/TT

Debatt2021-03-11 07:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Nu mÄste ett gemensamt ansvar frÄn idrottsrörelsen, kommuner och idrottsförÀldrar utmynna i lösningar pÄ hur vi upprÀtthÄller idrottens kraft nÀr vardagen sÄ smÄningom ÄtergÄr till det normala.

Idrotten berör och inkluderar tusentals mÀnniskor i SmÄland. Vi som Àr engagerade inom innebandy vill kunna erbjuda alla som vill rolig, utvecklande och hÀlsofrÀmjande fysisk aktivitet och social gemenskap. TyvÀrr har de ambitionerna tvingats pausas under coronapandemin.

Trots att pandemin Ă€r allt annat Ă€n över mĂ„ste vi orka blicka framĂ„t. Nu nĂ€r vaccineringen Ă€r igĂ„ng kan – och bör – vi börja drömma om att det kommer en vardag igen. En vardag dĂ€r idrotten, precis som tidigare, fyller en viktig funktion i mĂ„ngas liv.

Men vi mÄste vara realistiska och inse att idrotten pÄ kort sikt riskerar att tappa utövare. Barn och ungdomar har hittat annat att sysselsÀtta sig med nÀr trÀningar och matcher varit instÀllda. PÄ lÄng sikt kommer det tappet att innebÀra en försÀmrad folkhÀlsa för svenskar. Det Àr ett mardrömsscenario och allt annat Àn vad innebandyn strÀvar efter.

Lokalpolitikerna i SmÄland mÄste förstÄ behovet och stödja de anstrÀngningar som behöver göras för att idrotten Äter ska bli en viktig del av folkhÀlsoarbetet. Att det till exempel finns moderna idrottshallar för alla som vill idrotta Àr oerhört viktigt och borde stÄ pÄ agendan vid varje kommunfullmÀktigemöte.

Svensk innebandy fyller 40 Ă„r i Ă„r och kommer att göra mĂ„nga satsningar framöver. DĂ€rför Ă€r det en sjĂ€lvklarhet för oss att Ă€ven satsa oss ur pandemin. Vi vill att kommuner, andra idrotter och engagerade Ă€r öppna för dialog, för att vi tillsammans ska kunna hitta de bĂ€sta sĂ€tten att göra idrotten attraktiv och locka tillbaka utövarna. Fokus mĂ„ste ligga pĂ„ nyskapande, samverkan och inkludering. 

Vi vill samtidigt vÀnda oss till alla de förÀldrar som har aktiva barn och unga i idrottsverksamheter. FortsÀtt uppmuntra till trÀning och delaktighet i föreningar. FortsÀtt att skjutsa, tvÀtta och hjÀlpa till. Vi inser att det Àr lÀtt att förÀndra sina vanor och att det kan kÀnnas motigt att dra igÄng igen. Men er betydelse för att fÄ unga att fortsÀtta idrotta kan inte nog understrykas. HjÀlp oss att sÀtta i SmÄland i rörelse igen.