Ge svenskt jordbruk chans att växa

Svenskt jordbruk tillåts inte utnyttja sin fantastiska potential. Politiskt ointresse och bristande realism är de två största orsakerna.

Höga skatter, avgifter och regler i kombination med höga klimat- och miljömål resulterar i minskande livsmedelsproduktion, menar SD-debattörerna.

Höga skatter, avgifter och regler i kombination med höga klimat- och miljömål resulterar i minskande livsmedelsproduktion, menar SD-debattörerna.

Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Debatt2022-08-18 21:37
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svenskt jordbruk är föregångare inom djurskydd, produktionen är klimatvänligare samt använder betydligt mindre växtskyddsmedel och antibiotika. Det är även en av de starkaste landsbygdsmotorerna. Med alla mått mätt borde både svenska politiker och EU främja produktion i Sverige. Trots det har det idag högre skatter och avgifter och mer regler än konkurrerande jordbruk i andra länder. Trots det läggs nya idealistiska mål för klimat och miljö på det svenska jordbruket. Resultatet blir en minskande livsmedelsproduktion.

När det blir kris vaknar politiken. Men insikten verkar saknas att det inte är kriserna som skapar den låga lönsamheten utan det är den låga lönsamheten över lång tid som skapar eller förvärrar kriserna. 

SD Kinda ser jord- och skogsbruk som en grundförutsättning för vår landsbygd men också för vårt land som helhet. Det här är områden som kräver en planering som sträcker sig längre än en mandatperiod.

Vi Sverigedemokrater vill minska bränsle- och energiskatter och arbetsgivaravgifter och verka för att svenska jordbrukare ska få kompensation för vissa svenska särkrav. Vi vill tillskjuta en miljard till stödfinansieringen för att förverkliga livsmedelsstrategins intentioner. Vi vill rensa bland politiska mål och krångliga regler. Tillståndsprövning och tillsyn ska göras mer förutsägbar och verklighetsförankringen säkras. Frihetsgraderna för lantbrukaren ska öka. Och vi vågar säga nej i Bryssel.

Om SD:s realism får råda kommer jordbruket att blomstra och livsmedelsproduktionen att öka, så att vi kan försörja oss själva. Tillsammans med andra åtgärder för skog och landsbygd ska det få våra landsbygder att leva upp.