Har dumheten segrat över förnuftet?

Spridningen av coronaviruset, som nu finns i flera olika varianter, ligger fortfarande på en hög nivå i Sverige.

Skribenten fortsätter att förundras över att befolkningen fortsätter att bidra till smittspridningen, genom att inte följa de restriktioner som satts upp bland annat vid butiks- och restaurangbesök.

Skribenten fortsätter att förundras över att befolkningen fortsätter att bidra till smittspridningen, genom att inte följa de restriktioner som satts upp bland annat vid butiks- och restaurangbesök.

Foto: Helena Landstedt/TT

Debatt2021-03-14 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Risken att flera och ännu farligare mutationer dyker upp blir större så länge smittan fortsätter att sprida sig, enligt Folkhälsomyndigheten. Den här rapporteringen verkar inte bekymra allmänheten i någon större grad eftersom smittspridningen inte verkar minska utan fortfarande är stor. 

En tredje våg av corona befaras även vara nära att drabba Sverige. En liten positiv trend är att det att antalet döda minskar vilket tros bero på att många i den mest utsatta gruppen där dödstalen var som högst redan har vaccinerats, vilket visar på att vaccinet har en bra verkan. Tyvärr är det långt kvar till att hela befolkningen har fått sin första dos av vaccinet, om det ens kommer att ske innan det är dags för nästa omgång på grund av att verkningstiden för vaccinet har löpt ut, eller att det inte räcker till alla.

Hur kan det komma sig att smittspridningen bara fortsätter? Vi har ju fått några enkla och klara råd från myndigheterna om hur vi ska agera för att stoppa smittan. Ändå kommer det uppgifter varje dag om hur medborgarna struntar i att följa de allmänna råden. 

Även vissa företag inom restaurangbranschen bryr sig inte om reglerna och låter alldeles för många gäster och kunder komma in i lokalen samtidigt. Man ser det även i affärer där uppmaningen nu är att man ska gå ensam när man handlar. Alltför få bryr sig om denna uppmaning och tar ändå med sig hela familjen på shoppingturen. 

Har dumheten segrat över förnuftet? Hur tänker man egentligen? Har man satt på sig skygglappar, eller är det bara för att man inte bryr sig? ”Det kan ju inte vara mitt fel att smittan sprids, utan det är ju alla andra som inte håller avståndet när jag går och handlar”. ”Vi bor ju tillsammans och sover i samma säng så vad spelar det för roll om vi sitter vid samma bord och äter på en restaurang”? Så kan det låta när dumheten har segrat över förnuftet!