En insändare bestående av en lista med mestadels redan pågående och närmast kosmetiska åtgärder, serveras tidningens läsare den 25 november av Länsunionen (S, C, L).
En lista som kallas ”historisk” då de tycks tro att den kommer råda bot på egenorsakade bottenrekord, men som främst vittnar om en nöjd trojka, obekymrade över de många utmaningar som hopar sig för Region Kalmar län. Men, ”historiskt” är kanske rätt ord, för historiskt har ekonomin sällan varit så illa däran att skatten behövt höjas utan att först ha vänt på alla stenar, att kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor skenat med över 50 procent sedan 2018, att förtroendet bland de anställda för regionens styrning och ledning sjunker som en sten, liksom att knappt 14 procent av över 7 000 medarbetare instämmer till fullo att Region Kalmar län är en attraktiv arbetsgivare.
Såsom många andra ”styrdokument”, handlingsplaner och strategier består ”satsningarna” som Länsunionen raddar upp av fina ord om hur bra allt både är och ska bli. Problemet är att dessa oftast förblir en pappersprodukt, medan förvaltningar och arbetsplatser lever i en helt annan verklighet än den som Länsunionen får del av i regionhusets mötesrum. Den senaste medarbetarenkäten vittnar om ett växande missnöje bland regionens anställda. På över 100 arbetsplatser tycker inte ens var tionde medarbetare att regionen är en attraktiv arbetsgivare. På sjukhusen finns dussinet arbetsplatser där inte mer än tre procent instämmer. Trots pandemin träffar Moderaterna och Kristdemokraterna nu många av dessa, givetvis digitalt tills vidare, för att på riktigt ta tempen på hur organisationen mår och för att söka svaren på de frågor som annars sällan når politiker i regionhuset.
Moderaterna och Kristdemokraternas budget som utöver en rad ekonomiska reformer bland annat efterfrågar tydligare möjligheter till lönekarriär och vidareutveckling, konkurrenskraftiga löner, en genomlysning av grundbemanningen – något Länsunionen obegripligt men konsekvent vägrar, lojalitets- och kompetensbonus, höjt OB-tillägg, flexibla anställningsvillkor och mycket mer. Den enskilt största satsningen vi gör är på särskilt yrkesskickliga sjuksköterskor, som när reformen är genomförd innebär 10 000 kronor mer i månadslön. Nöjda medarbetare stannar kvar, och innebär färre dyra hyrlösningar. Detta har inte Länsunionen ens bemödat sig att bemöta, de har kanske fullt upp med att ta fram ännu fler handlingsplaner och styrdokument.
Carl Dahlin (M), vice ordförande
Chatrine Pålsson Ahlgren (KD)
Kaj Holst (M)
Personalutskottet, Region Kalmar län