Hjälper den nya djurskyddslagen?

Höj kattens status genom att id-märka den, anser Anneli Jakobsson, SD Vimmerby.

Höj kattens status genom att id-märka den, anser Anneli Jakobsson, SD Vimmerby.

Foto: Anna Persdotter

Debatt2019-04-29 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 1 april infördes äntligen en ny djurskyddslag som ersätter den gamla, som är närmare 30 år gammal. Lagen syftar till att säkerställa ett gott djurskydd och främja en god djurvälfärd och respekt för djur.

Man inför också Lex Maja som har kommit till efter att katten Maja år 2016 svalt ihjäl i lägenheten då matte åkte in på sjukhus.

Vårdpersonalen kunde inte slå larm på grund av sekretessbestämmelser men nu ska det alltså bli lättare att bryta detta om ett djur ser ut att lida nöd. Det införs också att det ska vara förbjudet att överge djur, så kallade sommarkatter. Det finns idag drygt 100 000 hemlösa katter i Sverige skriver Regeringen på sin hemsida. Katter som stryker omkring, som är övergivna, ingenstans har att bo och ingen som de kan komma in i värmen hos.

Det är förskräckligt att man kan hantera djur så här men det är ju bra att det nu från första april är förbjudet att överge sina husdjur.

Men hjälper verkligen en sådan lag? Jag tror inte det. Folk bryr sig inte om detta då man vet att risken att åka fast är liten då vi inte har obligatorisk id-märkning och registrering av katterna.

Varför införs inte detta? Vi kommer med sannolikhet inte åt hela problemet men länsstyrelserna och katthemmen kommer att ha större befogenheter att omhänderta djur som inte har chip eller på något annat sätt är id-märka. Låt oss tillsammans ta ansvar för våra katter.

Höj deras status genom att id-märka din fyrbenta vän. Det kostar så lite men är värt så mycket. Det är dags att kattens status höjs rejält