Hög tid uppfylla vallöftet om gårdsförsäljning

Det finns många vingårdar i exempelvis Skåne, men möjligheten till gårdsförsäljning dröjer. Nu vill skribenterna att regeringens vallöfte skyndas på.
Det finns många vingårdar i exempelvis Skåne, men möjligheten till gårdsförsäljning dröjer. Nu vill skribenterna att regeringens vallöfte skyndas på.

Sommaren är högsäsong för turismen. Besöksnäringen är en av Sveriges nya basnäringar med närmare 250 miljarder kronor i omsättning och över 100 000 anställda.

Debatt 31 juli 2023 06:47
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

God mat och dryck är delar av attraktionen med Sverige. Svenska kockar vinner internationella tävlingar och det ”nya nordiska köket” som bygger på närodlade råvaror får allt större erkännande. Sverige är numera en kulinarisk stormakt. 

I regioner som Mosel, Rheingau, Alsace och Bourgogne är jordbruk, förädling av råvaror för mat och dryck, tillsammans med försäljning och upplevelser, det som skapar levande landsbygder. Men dessa är inte svenska regioner. Sverige är det enda landet i EU som inte har gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker. Därmed saknas en viktig pusselbit i vår landsbygdspolitik. Bara i våra tre kommuner i Nordvästra Skåne finns åtta vingårdar.

Antalet jordbrukare minskar i Sverige, arbetslösheten är ofta högre i mindre orter och inkomsterna lägre. En efterlängtad reform hos många landsbygdsföretagare är därför möjligheten att sälja småskaligt och hantverksmässigt tillverkade alkoholhaltiga drycker på plats till besökare. 

Frågan om gårdsförsäljning har dragits i långbänk av många regeringar och har utretts flera gånger. Sedan mer än två år finns ytterligare en färdig utredning. Dess slutsats är tydlig; det går att kombinera gårdsförsäljning med Systembolagets detaljhandels-monopol. Förslaget tillstyrks av tunga juridiska experter. 

Utredningen har också med hjälp av Världshälsoorganisationens metodik analyserat potentiella negativa folkhälsoeffekter av förslaget. Också där är slutsatsen tydlig; de negativa effekterna är för små för att vara mätbara. 

Det är kanske därför alla partier som ingår i regeringsunderlaget gick till val på att införa gårdsförsäljning. Inte minst har Ebba Busch (KD), som på senare år alltmer uppmärksammat landsbygdens villkor, varit tydlig med att det ska införas. Hennes linje har också folkligt stöd. Hela 7 av 10 svenskar vill ha gårdsförsäljning (Demoskop, 2023). 

På regeringens bord ligger ett färdigt förslag till lagstiftning som skulle ge fler arbetstillfällen, en mer levande landsbygd och ökad turism. Det är hög tid att uppfylla vallöftet om gårdsförsäljning. 

Initiativet för gårdsförsäljning:
Peter Schölander, Kommunstyrelsens ordförande Höganäs 
Christian Orsing, Kommunstyrelsens ordförande Helsingborg 
Robin Holmberg, Kommunstyrelsens ordförande Ängelholm 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa