Vill politikerna i Vimmerby och Hultsfred nå alla?

"Var femte väljare riskerar att stängas ute från valrörelsen", skriver representanter för Hörselskadades förening i Vimmerby-Hultsfred, som vill veta om politikerna har tänkt sig en hörselsmart och tillgänglig valrörelse i de båda kommunerna.

"En av fem väljare har en hörselskada – och riskerar därför att stängas ute från stora delar av valrörelsen på grund av bristande tillgänglighet", skriver lokala företrädare för HRF, som kräver ökad tillgänglighet i valrörelsen.

"En av fem väljare har en hörselskada – och riskerar därför att stängas ute från stora delar av valrörelsen på grund av bristande tillgänglighet", skriver lokala företrädare för HRF, som kräver ökad tillgänglighet i valrörelsen.

Foto: Fredrik Hagen

Debatt2022-07-25 18:26
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att kunna följa och delta i valrörelsen är en grundläggande del av vår demokrati. Men en av fem väljare har en hörselskada – och riskerar därför att stängas ute från stora delar av valrörelsen på grund av bristande tillgänglighet. 

Valåret 2022 är det fortfarande inte självklart att vi som har en hörselnedsättning kan ta del av valdebatter, valmöten, kampanjfilmer och intervjuer. Det är inte självklart med textning, teleslingor och god hörbarhet. 

Svensk politik hörs alldeles för dåligt, konstaterar vi i Hörselskadades Riksförbund (HRF).

Men nu är det dags att ändra på det! Det är med andra ord dags för en hörselsmart valrörelse, där varje video och nyhetsinslag textas, där varje tal hörs i högtalare och på teleslinga, och där varje valmöte är både skrivtolkat och teckenspråktolkat.

Ytterst handlar det om medborgerliga rättigheter och respekt för människors lika värde. För om inte alla kan följa och delta i valdebatten – har vi då riktig demokrati? 

Men hörselsmart tillgänglighet är också viktigt för politiker och andra som vill nå ut med sitt budskap. Och vilket parti har råd att vända ryggen åt 1,5 miljoner väljare? 

Vi i Hörselskadades förening i Vimmerby-Hultsfred frågar nu samtliga partier: Kommer ni se till att vi får en hörselsmart, tillgänglig valrörelse i Vimmerby och Hultsfreds kommuner? Är ni beredda att i aktiv handling visa att ni värnar om delaktighet och demokrati?

Bert Ingström, ordförande och Nils-Erik Pettersson, vice ordförande

Hörselskadades förening i Vimmerby Hultsfred (HRF)