Hur kan Moderaterna försvara gräddfiler?

Svar på debattartikeln "Ökade vårdköer skapar dubbla kostnader" den 4 januari.

Debatt2020-01-08 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jan R Andersson och Malin Sjölander (M), ge oss ett enda argument för att patienter som har råd ska kunna betala sig före i kön till sjukvården?

Vi socialdemokrater tar nu strid för att vård endast ska ges efter behov. Vi vill att Sverige ska ha en sjukvård där prioriteringarna görs av proffsen inom sjukvården – oberoende av patientens betalningsförmåga.

I en replik den 4/1 undviker Moderaterna att svara på om de verkligen är beredda att stå upp för principen om vård efter behov eller inte. Bakgrunden är Dagens Nyheters avslöjande kring hur de privata sjukvårdsförsäkringarna tränger ut patienter som kommer via den offentliga vården. DN har i sin granskning kontaktat tio vårdgivare som har avtal med regioner och med försäkringsbolag. Nio av dessa svarar att försäkringspatienter idag får snabbare vård. 

Detta är den krassa verkligheten som Moderaterna inte kan blunda för. Idag har den som har råd en gräddfil och förtur till vården framför patienter som är mer sjuka men som inte har haft råd eller möjlighet att teckna försäkringar. Hur försvarar ni detta orättvisa systemskifte? Och varför är ni inte beredda att täppa igen denna ojämlikhet via lagstiftningen?