Hur länge orkar världen se på?

Är invasionen av Ukraina början på ett tredje världskrig?

"Finns det någon gräns för när den demokratiska världen kommer att ingripa för att stoppa det fruktansvärda utrotningskriget som Putin utsätter det ukrainska folket för?" frågar sig skribenten.

"Finns det någon gräns för när den demokratiska världen kommer att ingripa för att stoppa det fruktansvärda utrotningskriget som Putin utsätter det ukrainska folket för?" frågar sig skribenten.

Foto: Paul Wennerholm/TT

Debatt2022-03-28 06:39
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Andra världskriget började när Hitler invaderade Polen den 1 september 1939. 35 miljoner polacker utsattes för inledningen av historiens hittills största folkmord. Polen var besegrat efter lite drygt en månad. Andra världskriget var inte över förrän 1945.

Började det tredje världskriget den 24 februari 2022 när Putin invaderade Ukraina? 44,13 miljoner ukrainare anfölls av ryska trupper som urskillningslöst bombarderar bostäder, sjukhus, skolor och äldreboenden. Allt läggs i ruiner där den ryska armén drar fram, mer än 10 miljoner människor är på flykt undan kriget, 3,5 miljoner har lämnat landet. Rysslands angrepp på Ukraina har nu pågått i en månad.

Det finns bara en orsak till att Putin invaderade Ukraina, egentligen är det bara ett enda litet ord som han hatar och är beredd att starta ett tredje världskrig för att utrota. Ordet är DEMOKRATI! Ukraina som suverän stat var beredd att på demokratisk väg söka medlemskap i EU och NATO. Det kunde inte Putin tillåta. Därför ska demokratin i Ukraina utplånas.

Sverige och Finland är redan medlemmar i EU, men inte i NATO. Finland har en 1 340 kilometer lång gräns mot Ryssland, Sverige saknar en direkt gräns mot Ryssland, men avståndet dit över Östersjön är litet. Även i norr är det inte så långt till ryska gränsen. Putin har gång på gång varnat både Sverige och Finland för att gå med i NATO, vilket skulle drabba de båda länderna med ”oanade konsekvenser”.

Finns det någon gräns för när den demokratiska världen kommer att ingripa för att stoppa det fruktansvärda utrotningskriget som Putin utsätter det ukrainska folket för? Västvärlden har infört ekonomiska sanktioner mor Ryssland i stället för att sända trupper till Ukraina eftersom Ryssland då hotar med kärnvapenkrig mot de länder som militärt stöder Ukraina.  

Är det bara Ukraina som Putin vill erövra? Förmodligen inte. Med hoten om ett globalt kärnvapenkrig, ifall någon lägger sig i, kommer han att invadera fler länder i drömmen om sitt globala ryska herravälde. Sverige och Finland kan mycket väl vara de som står närmast på Putins lista att erövra. Skulle det spela någon roll för den övriga världen om det blev så? Skulle vi få någon hjälp att förhindra att Ryssland tog över de två nordiska länderna? Frågan kvarstår, ”Hur länge orkar världen se på”?