Detta sker dagligen i hela länet, samtidigt som hela sjukvårdssverige kämpar för att arbeta ned vårdköerna. Istället riskerar köerna att växa till följd av att patienter inte dyker upp på bokade tider och struntar i att avboka tiderna, värdefull tid som hade kunnat gå till någon annan. Samtidigt vittnar många medarbetare om den frustration som de upplever varje gång en patient inte infinner sig, samtidigt som man noggrant förberett behandlingar eller operationer. Detta är ett slöseri med våra gemensamma och skattefinansierade resurser och vi anser att detta resursbortfall bör redovisas årligen så att vi kan följa utvecklingen och vidta åtgärder.
I många regioner väljer man att redovisa öppet vad produktionsbortfallet kostar. I Västra Götalandsregionen uteblir 160 000 patienter från läkarbesök och behandlingar vilket beräknas leda till ett produktionsbortfall till ett värde på 500 miljoner kronor. Liknande siffror finns från bland annat region Skåne. Översatt till Kalmar läns siffror skulle produktionsbortfallet inom regionen uppgå till över 85 miljoner kronor.
Hälso- och sjukvården är, med rätta, kraftigt subventionerad och finansieras via skatten, den avgift patienten betalar är en liten del av vad till exempel ett läkarbesök kostar. Men även kostnaden för uteblivna besök subventioneras idag i lika mycket då avgiften är densamma som patientavgiften. Då uteblivna besök är ett stort problem och medför en merkostnad för regionen och längre köer, är det fullt rimligt att ett uteblivet besök ska kosta betydligt mer för den som inte avbokar i tid.
Vi Moderater anser att vi ska värna skattepengarna som betalas till vår gemensamma hälso- och sjukvård och att så mycket som möjligt faktiskt går till sjukvården. Därför har vi nu lämnat in en motion till regionfullmäktige om att under nästa år höja avgiften för uteblivna besök till 500 kronor och att avgiften då man inte dyker upp till en behandling eller operation höjs till 1 000 kronor.
Alla ska ha rätt till en jämlik vård men det är också allas ansvar att hjälpa till med att hushålla med våra gemensamma resurser.