Hur mycket ska patienter som inte dyker upp få kosta?

Sveriges gemensamt finansierade välfärd är något som vi svenskar är oerhört stolta över.

Tusentals patienter uteblir från inbokade läkarbesök varje år. Något som kostar regionen stora pengar.

Tusentals patienter uteblir från inbokade läkarbesök varje år. Något som kostar regionen stora pengar.

Foto: Isabell Höjman/TT

Debatt2020-11-21 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att kunna ge sina barn en god skolgång, få omsorg på livets höst och ha tillgång till sjukvård utan att betala dyra notor är för oss svenskar en självklarhet. Men då är det alla medborgares ansvar att också värna de välfärdstjänster som erbjuds. Men det ligger även i politikens ansvar att se till att inte lägga hinder för, eller försvåra och fördyra, välfärdstjänsterna. Därför måste politiken ta ett gemensamt ansvar för att minska de uteblivna besöken inom vården.

Under år 2018 uteblev cirka 27 500 patienter från läkarbesök, operationer och sjukvårdande behandlingar inom Kalmar län. Vi är väl medvetna om att den pandemisituation som nu råder gör att denna siffra ökat och att regionen tillfälligt reducerat avgiften för uteblivna besök, enbart för att undvika att coronasmittade människor går på planerade besök eller operationer.

Men när pandemin klingat ut, och regionen ska ta sig an den vårdskuld som bildats under pandemin, går det inte se mellan fingrarna vad gäller patienter som inte dyker upp på sina planerade vårdbesök. Dels blir faran att köerna till vården ökar ytterligare, men det påverkar även många av våra medarbetare negativt då det kan ge upphov till frustration över tid och arbete de lagt ned inför ett besök, en behandling eller operation där patienten sedan inte dyker upp.

Moderaterna har i en motion föreslagit att Region Kalmar län öppet ska redovisa hur många uteblivna besök respektive verksamhet har, och hur stor den uppskattade kostnaden är. Detta är något man bland annat gör i Västra Götaland, där produktionsbortfallet motsvarar cirka 500 miljoner kronor. Skåne redovisar likvärdiga siffror. Om Region Kalmar län hade valt att redovisa dessa siffror torde de hamna kring 85 miljoner kronor, baserat på antal invånare. Det är resurser som både hade kunnat användas till sjukvård som faktiskt utförs, och till att korta ned vårdköerna. Därför anser Moderaterna att avgiften för uteblivna besök bör höjas, till en summa som dessutom bör vara avsevärt högre än ett genomfört besök.

Moderaterna har i samma motion även föreslagit att genomföra en höjning från 200 till 500 kronor vid ett uteblivet läkarbesök, samt till 1 000 kronor då man inte dyker upp till en behandling eller operation. Detta avslogs dock vid regionfullmäktige i våras. Efter att vi återremitterade motionen lyckades vi dock få regionmajoriteten att årligen rapportera hur många uteblivna besök regionen har. Majoriteten är dock inte villig att redovisa hur stor kostnad detta motsvarar.

Vi Moderater vill ta ansvar för, och värna Sveriges gemensamma resurser och välfärd. Därför kommer vi att fortsätta kämpa för att skattemedlen tas tillvara på bästa sätt. Med bland annat höjda avgifter för uteblivna besök, är vi på väg åt rätt håll.