När man lider av en livshotande sjukdom är de flesta människor beredda att åka långt för att få tillgång till den yppersta expertisen för att få rätt diagnos och operation eller behandling i det akuta skedet. I ett lugnare skede är däremot närhet och kontinuitet av stor betydelse.
I Kalmar län finns en länsövergripande onkologisk klinik. Huvuddelen av verksamheten, med exempelvis strålbehandling, ligger i Kalmar. I Västervik finns en behandlingsenhet, dit patienter kan komma för att få cytostatikabehandling. Årligen tar man emot 450 patienter och varje månad ges 150 behandlingar. För dessa patienter är det mycket värdefullt att slippa åka tur och retur till Kalmar varje dag långa perioder, när man redan är nedsatt på grund av sjukdom och tuffa behandlingar.
Under lång tid har det funnits orostecken på grund av osäker bemanning med läkare, men även sjuksköterskor. Detta har påverkat patienterna, som naturligtvis märker av oron.
Det framgår nu att viktiga medarbetare har sagt upp sig, vilket äventyrar verksamheten. Detta krisläge kan ge skäl att tänka nytt.
Cancer är en av vår tids stora folksjukdomar. Den tidigare Alliansen (M+C+KD+L) lade 2017 förslag som syftade till att skapa tydliga cancercentrum på sjukhusen i Kalmar och Västervik där kompetens, dagvård och exempelvis onkologiska vårdplatser skulle samlas. Där ska patienterna känna att de får den bästa cancervården och är skyddade från till exempel vanliga smittor som kan vara livshotande.
Utvecklingen inom cancerområdet går oerhört fort och vårt landsting måste hänga med trots att det är ett av landets minsta. Det är viktigt att det finns en bred kompetens på sjukhusen även om en del av cancerkirurgin flyttats. Med två tydliga cancercentrum kan landstinget arbeta än mer fokuserat med förebyggande arbete, den viktiga eftervården och rehabiliteringen. Nu är standardiserade vårdförlopp införda inom i princip alla cancerområden. Då är det dags att utveckla tiden före och efter vårdförloppen, samt vården för de som drabbats av kronisk cancer. Därför vill vi även att rehabilitering ska ingå i förloppen. Införandet av standardiserade vårdförlopp kräver också lokalinvesteringar och landstinget behöver se över hur lokalerna för cancerpatienter är utformade i hela länet.
För att få svar på hur framtiden ser ut och vilka åtgärder och satsningar som ska göras har vi nu skickat in en interpellation till Christer Jonsson ( C ) där vi frågar hur Länsunionen tänkt sig att trygga behandlingsenhetens framtid. Men vi lyfter även frågeställningen om cancercentrum och om majoriteten kommer att undersöka möjligheterna att stärka cancervården i länet på detta vis.
Oavsett svar kommer våra två partier att fortsätta arbeta för en modern och trygg cancervård, oavsett var du bor i Kalmar län.