Därför ska ni värna kulturen i kristider

Hur ska det gå med kulturen? Det frågar vi oss – ordförandena i länets kulturinstitutioner – när Region Kalmar län ska spara 200 miljoner kronor och varenda kommunal kulturchef i länet har kravet på sig att dra åt svångremmen. Därtill en statsbudget som stramar åt rejält.

"Det är nu som länets invånare behöver musiken, teatrarna, dansen, museerna, biblioteken, konstutställningarna, studiecirklarna, hembygdsföreningarna och det ideella föreningslivet som allra mest", skriver företrädare för flera kulturinstitutioner i länet.

"Det är nu som länets invånare behöver musiken, teatrarna, dansen, museerna, biblioteken, konstutställningarna, studiecirklarna, hembygdsföreningarna och det ideella föreningslivet som allra mest", skriver företrädare för flera kulturinstitutioner i länet.

Foto: Donna Richmond

Debatt2023-10-07 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Klart står att alla skattefinansierade verksamheter, även kulturen, redan påverkats av lågkonjunkturen. Oavsett besparingar eller inte från huvudmännen har våra budgetar försvagats av skenande priser. Våra verksamheter brottas dagligen med tuffa prioriteringar och nedskärningar. 

Inför kommande budgetbeslut vill vi ge länets folkvalda politiker, kommunalråd och regionråd argument för varför de bör värna kulturen. Att skydda kulturen från nedskärningar kommer inte att komma av sig själv. Det kräver verkligt mod och en stark övertygelse bland de som bestämmer. 

  • Kulturen är en av regionens och kommunernas kärnuppdrag, lika viktig som skola, vård och omsorg. Till och med grundlagen slår fast att ”offentliga verksamheter ska verka för den enskildes kulturella välfärd”.
  • Vi lever i en global brytningstid där mänskliga rättigheter ifrågasätts allt oftare och där fler människor bor i länder som blivit mindre demokratiska. Ett vitalt kulturliv med yttrandefriheten som grund är då ett starkt vaccin mot antidemokratiska krafter.
  • Sverige befinner sig i en social kris där våld och skjutningar är de värsta konsekvenserna. Var vårt samhälle är på väg kan ännu inte överblickas. I dessa tider är barns och ungdomars tillgång till kulturaktiviteter viktigare än någonsin. Det är nu – inte sedan – som vi måste fånga upp den känsla av oro som finns bland de yngre. Barndomen går dessutom inte i repris. Om samhället skär ned på kulturen nu kommer vissa årskullar i framtiden stå utan kulturella upplevelser.
  • Ska Kalmar län fortsätta växa i befolkning är tillgång till kultur en nyckelfaktor. Dagens unga familjer anser att det är självklart att det exempelvis ska finnas museer, teatrar och konserthallar. Kommuner och regioner som inte erbjuder ett rikt kulturliv kommer att väljas bort. Kultur är därför ett självklart område för en region att profilera sig inom om man vill uppfattas som attraktiv.
  • Kultur, entreprenörskap och kreativa näringar går hand i hand. Offentliga investeringar i kulturliv, evenemangsverksamhet och besöksnäring leder till stärkt lokal och regional ekonomi. Att ha en stark ”kreativ kärna” är en förutsättning för att en kunskapsbaserad ekonomi ska fungera. Det finns goda exempel på tjänsteföretag som har startat med utgångspunkt från de utbildningar Linnéuniversitetet erbjuder. 
  • Kulturen har en viktig roll att spela i landets totalförsvar. Detta handlar inte om en instrumentalisering av kulturen, utan om att skapa reella möjligheter för sektorn att kunna verka tryggt, bidra till människors välbefinnande och stärka samhällets motståndskraft. För människor som lever i kris eller rent av krig är kulturen oumbärlig. 

Det är i hårda tider det prövas vad beslutsfattarna brukar säga om kulturen i högtidstalen. Se åtminstone till att ge kompensation för löneutvecklingen i våra respektive verksamheter. Utan kompensation så gröps våra anslag ur. För det är nu som länets invånare behöver musiken, teatrarna, dansen, museerna, biblioteken, konstutställningarna, studiecirklarna, hembygdsföreningarna och det ideella föreningslivet som allra mest. Som människor ska vi ju inte bara överleva, vi måste få leva också! 

Jonas Hellberg, ordförande Kalmar läns museum

Kjell Magnusson, ordförande Byteatern, Kalmar länsteater

Sara Kånåhols, ordförande Länsmusiken i Kalmar län 

Peter Adolfsson, ordförande Kalmar konstmuseum 

Lisbeth Svensson, ordförande Kalmar läns hembygdsförbund 

Henriette Koblanck, tillförordnad ordförande Riksteatern Kalmar län

Bertil Carlsson, ordförande Kalmar läns hemslöjdsförening

Yvonne Hagberg, ordförande Virserums konsthall 

Lis Lyrbo, ordförande Kalmar läns arkivförbund 

Pelle Andersson, ordförande förbundet Svenskt Rockarkiv 

Kent Johansson, ordförande Capellagården