Allt det där och ännu fler villkor regleras i kollektivavtal. Det är en frivillig överenskommelse mellan arbetsgivare och fackförbunden.
I många länder finns det lagar som säger att du ska få minst en viss lön för ditt utförda arbete. Någon sådan lag finns inte i Sverige. Här har vi valt en annan modell där arbetsgivare och facken tillsammans bestämmer regler och villkor för anställningarna.
Om du jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal så kan du vara säker på att du har bra villkor när det gäller lön, arbetstid, anställningsform, semester, tjänstepension och mycket annat. Det enda du egentligen behöver tänka på att förhandla när du ska börja på ett nytt jobb är vilken lön du ska ha när du börjar din anställning. Resten är redan reglerat den gemensamma överenskommelsen.
Den 17 mars är det kollektivavtalets dag. Kanske inte lika känd som kanelbullens dag eller midsommarafton, men minst lika värd att uppmärksammas.
Det finns många fördelar med kollektivavtal.
Det är bra för din ekonomi – förutom arbetsvillkoren omfattas du av ett antal försäkringar som kan ge dig extra ersättning vid föräldraledighet, sjukskrivning eller om du skulle råka ut för en arbetsskada. Dessutom omfattas du av tjänstepension som kommer att spela en allt större del av din framtida pension.
Du kan vara med och påverka – kollektivavtal är förutsättningen för att du och dina kollegor ska kunna engagera er fackligt på jobbet. Då kan ni tillsammans med er arbetsgivare komma fram till hur ni ska få de bättre på just ert jobb.
Avtal är bättre än lag – eftersom avtalen sluts mellan fackförbund och olika arbetsgivarorganisationer kan varje avtal anpassas utifrån varje branschs specifika behov. Om allt reglerades i lag skulle vi varje gång behöva påverka politiker för att villkoren skulle förbättras eller förändras för att passa just din bransch.
Allt kan bli bättre – det är också en fördel att kollektivavtalen är levande. När ett avtal löper ut förhandlas det om mellan facken och arbetsgivarorganisationerna för att kunna anpassas till en förändrad arbetsmarknad eller förändrade förutsättningar för varje bransch.
Om din arbetsplats inte omfattas av kollektivavtal så be din arbetsgivare att teckna ett sådant. Då är det aldrig några tveksamheter om vad som gäller och både du och chefen kan istället ägna er tid åt att göra vad ni kan för att företaget ska gå så bra som möjligt.