I ett län med en åldrande befolkning krävs resurstillskott

"Omsorg och sjukvård är efter omständigheterna bra. Detta är dock inget självspelande piano. Tvärtom i ett län med en åldrande befolkning krävs resurstillskott", skriver Roger Kaliff, distriktsordförande PRO Kalmar län.

"Omsorg och sjukvård är efter omständigheterna bra. Detta är dock inget självspelande piano. Tvärtom i ett län med en åldrande befolkning krävs resurstillskott", skriver Roger Kaliff, distriktsordförande PRO Kalmar län.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2025-04-22 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi befinner oss i minst sagt i en orolig tid. Fred och frihet sätts på undantag. Allt fler människor lever under odemokratiska regimer.

Detta får dock inte skymma vår vardag med möjligheter men också oro inför framtiden. Vi befinner oss i ett fantastiskt län att åldras i. Vi har landets längsta kust med Öland. Härifrån Mönsterås och upp mot Tjust har vi ett av landets finaste kustområden. Detta är fantastiska möjligheter om vi får stopp på misshandeln av Östersjön, miljön och fisken.

Omsorg och sjukvård är efter omständigheterna bra. Detta är dock inget självspelande piano. Tvärtom i ett län med en åldrande befolkning krävs resurstillskott. Om vi ser till antalet 80-åringar och äldre kan vi räkna med ett större vårdbehov. Kalmar län är landets näst äldsta län. Det goda förtroende för sjukvården får inte raseras. Därför är det viktigt att regionen och kommunerna ges tillräckliga ekonomiska resurser. 

Vår gemensamma välfärd finansieras via våra skatter. Den kommunala skatten är samma för alla oavsett inkomst medan statsskatten är proportionell. Det innebär att statsskatten skall betalas efter bärkraft. Med de förändringar som gjorts i systemet har de rika fått behålla mer och de ekonomiskt svaga inte fått motsvarande. Detta har lett till fattigdom samtidigt som antalet miljardärer har ökat.  Där ligger vi i topp internationellt. 

Ett exempel visar att en fattigpensionär här i länet fått 262 kr mer i plånboken i pension i år. Betänk då vad enbart bostad och mat ökat i pris. Många behöver dessutom medicin där högkostnadsskyddet ökat kraftigt. Samtidigt har statsbidragen till kommuner och regioner urholkats.

Vi vill uppmärksamma alla, inte minst våra beslutsfattare, att den här utvecklingen kan leda oss i fördärvet. Tio av tolv kommuner har ingen egen tillväxttakt. Det är därför viktigt att statsbidragen följer med i utvecklingen nu så att antalet anställda och vårdplatser följer det vårdbehov som finns. I ett budgetläge med stora olika behov skall inte skattesänkningar för välbeställda grupper utlovas.  

Välfärd och god omsorg för alla ger oss framtidstro.