Inkompetens orsak till skyhöga elstöd

Hur kommer det sig att 773 669 kronor betalades ut i elstöd till en privatperson? Det motsvarar 75 villors förbrukning. Ett tiotal personer fick över 300 000 kronor vardera.

Några privatpersoner har fått hundratusentals kronor i elstöd vilket vittnar om inkompetens när det gäller att skilja på privatpersoner och företag, menar debattören.

Några privatpersoner har fått hundratusentals kronor i elstöd vilket vittnar om inkompetens när det gäller att skilja på privatpersoner och företag, menar debattören.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2023-03-17 05:24
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Orsaken är inkompetens hos Försäkringskassan, som svarat för utbetalningarna. De vet uppenbarligen inte vad ett företag är för något. Mitt tips är att regeringen inte vet det heller. 

Vad det handlar om är Sveriges vanligaste typ av företagande, enskild näringsverksamhet, även kallad enskild firma. Det är inget företag. 

I princip är alla vuxna svenskar företagare. Det är bara att börja sälja varor och tjänster. Det krävs varken tillstånd eller registrering, inte ens F-skattsedel. Enda kravet är att intäkterna av näringsverksamheten redovisas i den privata deklarationen och att du betalar rätt skatt, egenavgift och moms. 

Nackdelen är att verksamheten drivs på ditt personnummer. Det betyder att du som privatperson blir ansvarig för allt som sker i den enskilda firman, inklusive eventuella anställdas privata skulder.

Uppenbarligen känner Försäkringskassan inte till vad enskild näringsverksamhet är. Istället tycks de ha delat upp utbetalningarna mellan personnummer och organisationsnummer. Det vittnar om betydande inkompetens. 

Nu är stödpengarna inte bortkastade. Med en korrekt hantering hade samma personer fått lika mycket pengar när det väl är dags för stöden att betalas ut till företagen. Vilket lär dröja, regeringen gör sig ingen brådska.